Álmokból valóság – a játékos önmegvalósítás

2016. május 17.
"Végső soron csak a tettek számítanak, a szándék önmagában kevés" – vallja Godó Gábor, coach, aki a pozitív pszichológián alapuló módszertana mellett egy önismereti társasjátékot is megalkotott. Kipróbáltuk!

Az Álmokból Valóság nevű játék gyakorlatiasan segít megfogalmazni a legfontosabb kérdéseinket és rávilágít arra, mely területeket kell magunkban megerősíteni ahhoz, hogy elinduljunk az álmaink megvalósítása felé vezető úton. Mi is kipróbáltuk!

Profi kétkedőként felmerül bennem a kérdés, hogy mit is keresek egy önismereti társasjátékon: mit mondhat nekem egy vadidegen néhány másik ismeretlen társaságában egy párórás játék alatt az életem nagy kérdéseiről. De a barátnőmet mégis elkísérem, ő váltig állítja – igenis érdemes külső szem segítségével végiggondolni, hogyan változzunk és változtassunk, ahhoz hogy maximálisan elégedettek lehessünk az életünkkel.

„A coaching módszerek a jelenünk megértését és a jövő megtervezését segítik. Míg a pszichológus a múltbeli elakadásokat, sokszor gyermekkori traumákat, visszatartó tudati mintákat segít feloldani, addig én a vágyak felismerésében, előremutató célok megtervezésében és a megvalósításhoz szükséges belső erőforrások, motiváció felébresztésében támogatom az ügyfeleimet. Minden ott van bennünk, ami az álmaink megvalósításához szükséges, csak meg kell tanulnunk ezeket az erőforrásokat felszínre hozni és a céljaink szolgálatába állítani – magyarázza Godó Gábor. Gábor egy bárki számára hozzáférhető, játékos rendszerbe szerette volna helyezni a módszerét; ez motiválta a kártya alapú önismereti társasjáték, az ANKH megalkotására.

49 erényünk

Négyen üljük körbe a kis asztalt, hogy nekifogjunk megfejteni az aktuálisan leginkább zavaró problémáinkat. Ezúttal Gábor nemcsak játékvezetőként, hanem játékosként is részt vesz a játékban, ami elsőként furcsának hat, ám ezzel mégis oldja a gátlásainkat, hisz ő is ember, ahogy ő mondja: mindig vannak megoldandó konfliktusaink. Miután mindannyian megfogalmazzuk és felírjuk az adott pillanat legfontosabb kérdését, játékmesterünk a csupaszín kártyapaklit hét különböző színű csoportra osztja, melyekből mindannyian több körben húztunk lapot. A hét színcsoport a hét legmélyebb emberi motivációt takarja (pl.: szabadság, tudatosság, belső harmónia), ezekből tudatosan választunk, míg a kártyák véletlenszerűen kerülnek a kezünkbe.
A 49 kártya mindegyike egy-egy fontos erényt, értéket képvisel, olyanokat mint az empátia, a bátorság, a kedvesség, a céltudatosság. Ezeket a személyiség fejlesztésben karakter erősségeknek nevezik és ezekből a tulajdonságokból lehet a legpontosabban megjósolni azt, hogy valaki mennyire lesz sikeres és boldog hosszú távon. „A játék arra hívja fel a figyelmet, hogy az általunk hozott kérdés vagy probléma megoldásához mely erények gyakorlására kell nagyobb hangsúlyt helyeznünk. Ha megvan ez a tudatosítás, akkor a problémát már 50%-ban meg is oldottuk. A másik 50% a tettekben van, ezért minden játékos, egy személyre szabott személyiség „edzéstervvel” megy haza”- teszi hozzá a szakember.

Időhiány, közösségi oldalak és a család

Szilvi már gyakorlott játékos és az elmúlt időszak tudatos változtatásai miatt egyre több izgalmas feladat találja meg. Manapság a legnagyobb zavart az időhiány okozza számára, harmóniára vágyik és ő az Alázat kártyáját húzza ki. Hosszas elemzés, Gábor, illetve a mi kérdéseink alapján arra jut, jó úton halad a hatékony összeszedettség felé, hisz feladatlistákat vezet, koncentrál, de pillanatnyilag több türelemre, alázatra van szüksége önmagával szemben, meg kell tanulnia elengedni bizonyos dolgokat.

Csilla, aki induló vállalkozásán dolgozik egy nagyon konkrét problémával érkezett: ódzkodik a közösségi oldalakon való megnyilvánulásoktól, ami banálisan hangozhat, ám egy kezdő vállalkozásnál komoly hátrányt jelent. Ő a Jelenlét kártyáját húzza, ami lassan ráébreszti arra, hogy az utóbbi időben gátlások akadályozzák a pillanat megélésében, egyúttal képesnek kell lennie különbséget tenni az üzleti szférában és a magánéletben tett megnyilatkozásai között.

Az én kérdésem: hogy miért nem tudom jobban kihasználni a meglévő képességeimet. Elsőként a Nemiség kártyáját húzom, ami megdöbbent, mert úgy vélem ennek bizony nem sok köze van a problémámhoz, ám a kártya mégis elvezet egy fontos konfliktusig. A női és az anyai szerepem húzza meg a határaimat, így ez az egyik kulcsa a döntéseimnek, ehhez képest kell meghatároznom a céljaimat.

Bármely kártyát is húzzuk, a szakember kérdései és a saját válaszaink elvezetnek az adott probléma gyökereihez és ezáltal közelebb kerülünk a megoldáshoz is. „A játékba foglalt személyiségfejlesztő modell másik célja az, hogy rámutasson, a boldogságunk mindig a saját belső átalakulásunkkal kezdődik. A fejlődésünk által pedig egyre közelebb kerülünk az ANKH szimbólum által képviselt teljesség állapotához, a lehető legjobb önmagunkhoz.” – teszi hozzá a coach.

A lehetőség mindenkiben meg van

Gábor elmeséli, hogy általában olyan emberek fordulnak hozzá, akik belefásultak a hivatásukba, vagy a párkapcsolatukba és váltani szeretnének egy szabadabb, örömtelibb élet felé. Van olyan ügyfele, aki hobbi művészből lett egy év alatt vállalkozó, de olyan is, aki fél év alatt tudott kilépni az évtizedek óta tartó rossz házasságából egy kisgyerekkel és újra vonzó, önbizalommal teli nőként kezdett bele az önmegvalósításba.
„Végső soron csak a tettek számítanak, a szándék önmagában kevés. A szándék szinte mindenkiben meg van, de a karakterünk igazi mércéje, hogy képesek vagyunk-e ezzel összhangban cselekedni” – hangsúlyozza Godó Gábor.

Bár egyéni konzultáción, workshopokon, előadásokon is részt vehetünk, nem bánom meg, hogy játékos formában kóstoltam bele az önismereti út feltérképezésébe. Szerencsére néhány jó poén is fűszerezi a komoly témákat, emellett pedig őszinte megkönnyebbüléssel nyugtázom, hogy mások is hozzám hasonló kétségekkel küzdenek. Okulok az ő felvetéseikből is és nem utolsó sorban remekül szórakozom egy estén, amin lehet álmodozni és tervezni.