Elzászi csemegék

2016. június 18.
Parfümkiállítás, bőröndmúzeum és a Kis herceg parkja. Csupa finomság, ami nem fért be a Marie Claire júliusi utazás cikkébe.

Elzászba utazunk a Marie Claire júliusi számában. Jól éreztük magunkat a tartomány fővárosában, Strasbourg európai hivatalokkal teli modern negyedében és hangulatos, szűk utcácskáin. Flambírozott tortákat ettünk az ékszerdoboznak is beillő kisvárosokban, a 170 kilométeres elzászi borúton pedig megkóstoltuk a régió fehérborait. De néhány valódi csemege kimaradt az úti naplónkból, pedig kár volna kihagyni őket.

 

Bőröndök a bankban

Fotó: Francis Claria, museedubagage.com

Haguenau-ban nemrég nyílt bőröndmúzeum, a Musee du bagage gazdag anyagából megismerhetjük a kényelmes utazás fogalmát. Már önmagában a helyszín is érdekes, a kisváros egykori bankpalotájába juthatunk be, ha jegyet váltunk a múzeumba.

 

Üvegek az óceánjárón

Fotó: otstrasbourg.fr

Wingen-sur-Moder-ban a világ egyik leghíresebb ékszerésze-üvegművésze, René Lalique szecessziós és art decós parfümösüvegeit, vázáit mutatják be. A nyári kiállítás témája az utazás, Lalique óceánjárókra, vonatokra tervezett, kevésbé ismert alkotásai kerülnek a vitrinekbe. Musée Lalique

 

Elzászi mézeskalács

Fotó: PSN/Betsch,haute-alsacetourisme.com

Gertwiller-ben több intézmény is a fűszeres-gyümölcsös mézeskaláccsal, a kihagyhatatlan pain d’épices-szel foglalkozik, amit amúgy lépten-nyomon megkóstolhatunk Elzászban. Különösen nagy a választék a karácsonyi piacokon, a mézeskalács-szerű figurák formáinak csak a fantázia szab határt.

 

Vendégségben a Kis hercegnél

Fotó: otstrasbourg.fr

Ungersheimben a Kis herceg története köré épített családi szabadidőpark működik, ahol megelevenednek a regény helyszínei és szereplői, léghajó visz a Kis herceg bolygóira. A helyszín kiválasztása sem véletlen: a település határában csapódott a földbe a 15. században a történelem első megfigyelt és begyűjtött meteoritja.

Elzász Baden-Baden repülőteréről érhető el legegyszerűbben, ide a Wizz Air is indít járatokat.

Utazást tervezgetőknek az Atout France – Francia Idegenforgalmi Hivatal magyar nyelvű oldala segít, a helyi turisztikai honlapok: ez és ez.