Granola, a ropogósra sült müzli

2016. június 18.
Ha szereted a müzlit, akkor azért, ha nem igazán, akkor azért próbáld ki ezt az aranybarna és ropogós granolát. Reggelire friss gyümölcsökkel megpakolva, nem fogod tudni abbahagyni!

Sziasztok!

Ismeritek a granolát? Én nem rég készítettem először, mikor azután kutattam, hogy hogyan tehetném változatosabbá a reggeleket!

Ha a granolára azt mondjuk, hogy sült müzli, akkor nem állnánk messze a valóságtól. A különbség annyi, hogy az alap keveréket, ami zabpehelyből vagy más gabonapehelyből és magvakból készül, kókuszzsírral (vagy más zsiradékkal) és egy kis édesítővel összekeverjük, majd sütőben ropogósra és aranybarnára sütjük. Az összetevőket kedvünk szerint variálhatjuk, így nem lesznek unalmasak a reggelik. Most pedig megmutatom Nektek az én 5 hozzávalós alap granola receptemet!

Jucus

Házi granola 5 hozzávalóból

Hozzávalók:
–   25 dkg zabpehely
–    10 dkg dió
–    5 dkg napraforgómag
–    5 dkg kókuszzsír (szobahőmérsékleten, hogy folyós legyen az állaga)
–    5 dkg kókuszvirág cukor

Szükséges eszközök:
–    vágódeszka
–    kés
–    2 keverőedény, egy kisebb és egy nagyobb
–    szilikon lapát a keveréshez
–    sütőpapír
–    tepsi (30*40 cm-es, de ha ekkor nincsen, akkor minél nagyobb)

Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és a tepsit béleld ki sütőpapírral.
A zabpelyhet, az apróra vágott diót, és napraforgót keverd össze a nagyobb edényben. A kókuszzsírt a kókuszvirág cukorral a kisebben, majd öntsd a száraz hozzávalókhoz. A legegyszerűbb kézzel, de akár szilikon lapáttal is keverd össze alaposan, hogy minden hozzávalót bevonjon a cukros kókuszzsíros keverék.

Öntsd az egészet a tepsibe, és egyenletesen oszlasd el. Süsd 10-15 percig, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Félidőben a szilikon lapáttal átforgathatod, hogy minden szem szép ropogósra süljön.

Csatos üvegben, legalább 1 hétig eláll. Friss gyümölccsel, tejjel, növényi tejjel vagy joghurttal reggelire tökéletes választás!

Fotó és szöveg:
Szabó Jucus
www.5hozzavalo.hu