5 tipp, ha nyáron kirándulnál

2016. június 30.
A 35 Celsius fok feletti kánikulában a hétköznapi lét is megterhelő tud lenni, nemhogy egy kirándulás, 5-10 kg-os hátizsákkal megspékelve. Mit tehetsz, ha nyáron sem szeretnél lemondani a túrázás örömeiről? Következzenek az NLCafé bloggerének, a Hív az erdő szerzőjének tippjei!


Profimedia – Red Dot

1.Klímavadászkodj!
Ha nem kell hetekre előre megtervezned, hogy melyik nap mész kirándulni, akkor nyáron kifoghatsz 25-30 Celsius fok közötti hőmérsékletet is. Ez ilyenkor elég barátinak számít. Általában a viharosabb, esősebb időjárás utáni néhány nap a legjobb.

2.A jó öreg fokozatosság elve
Ha nem vagy túl edzett, és nem kirándultál még melegben; akkor a legjobb, ha először egy rövidebb túrán teszteled magad. A legnagyobb szintkülönbségű túrákat amúgy sem érdemes kánikula idejére betervezni. Olyan útvonalat válassz, ahol több kiszállási pont (település) is útba esik, így nem gond, ha a tervezettnél hamarabb kifáradsz. Ha lüktető fejfájást érzel, szédülsz, hányingered és izomgörcseid vannak, akkor mihamarabb pihenj le egy árnyékos helyre!

3.Játssz a napszakokkal!
Ha reggel 5-6 órakor indulsz kirándulni, akkor a legmelegebb déli órákig tempótól függően egy 15-30 km-es túra is beleférhet. A másik verzió, ha hűsítő éjszakai túrára indulsz, amiből itt találsz is néhány szervezett kirándulást a nyárra!

4.Kerüld az aszfaltot!
A levegő hőmérséklete nálunk ritkán melegszik 35 Celsius fok fölé, az aszfaltutak hőmérséklete viszont vígan elérheti ilyenkor a 60 Celsius fokot is, ontva ránk magából a hőt. Válassz olyan útvonalat, ahol a lehető legkevesebb kell az aszfaltot koptatni!

5.Szurdokok, tavak, árnyas völgyek minden mennyiségben!
Mivel árnyékban általában kb 8-10 Celsius fokkal hűvösebb van, mint a napos helyeken, így a meleg napok elég szerethetőek tudnak lenni a sűrű erdőben. És még ennél is jobbak tudnak lenni a hűs szurdokok, és az is sokat segít, ha egy tóban csobbanva lehet felfrissülni túra közben.

További 4 tippért kattints a Hív az erdő blogra!