Ezért nem kell a gyerek után sem lemondani az utazásról

2016. július 04.
Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy az első gyerek megszületésekor azzal a lendülettel kukába hajíthatjuk az útlevelet jó pár évre, pedig csak meg kell tanulnunk egy kicsit más szabályok szerint utazni.

Huszonévesen az ember nem csinál nagy ügyet az utazásból. Ha van egy hátizsákod és egy repülőjegyed, gyakorlatilag minden meg van oldva, lehet sátrazni, olcsó bagettet enni a kisbolt előtti lépcsőn, vagy pályaudvaron aludni, ha úgy hozza az élet – legrosszabb esetben is csak kicsit büdösen, de nagyon jókedvűen ébred az ember. Aztán változik a helyzet, a hát elkezd fájni, és ha már Olaszországban vagyunk, mégis megnéznénk azt a remek kis éttermet a kempinges gázlángon főzött paradicsomos tészta helyett.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Aztán jön a baba, onnantól kezdve meg se kempingláng se semmi. Maximum a Balaton, óvatosan, ismerkedni kicsit a vízzel, néhány perc az árnyékos strandon valami organikus cukormentes fagyi társaságában, de egy hosszabb repülőút szóba se jöhet, arról nem is beszélve, hogy mi értelme vagyonokat ölni a külföldi útba, ha a gyerek úgysem emlékszik majd rá, mi pedig nem tudjuk rendesen élvezni a pelenkabűzben. De tényleg?

Nem, csak kicsit rugalmasabbnak kell lenni. Ha a szoba nem megfelelő, egy kicsit át lehet alakítani, de egyébként egy csomó helyen szuper bababarát szállásokat kínálnak. De amúgy sem áll semmiből néhány fekete anyagból sötétítőt csinálni, vagy leteríteni egy-két pokrócot, hogy a kicsi mászkálhasson. Vihetünk magunkkal olyan holmikat, amik biztonságosabbá tehetik a szállásunkat, például sarokvédőket és konnektorvédőket, amik nem biztos, hogy adottak a szobában. Figyeljünk rá, hogy mindig legyen nálunk egy üvegnyi bébiétel és arra is, hogy babakocsi helyett talán jobb választás lehet a testünkre kötözni a kicsit – gondoljunk csak a macskaköves óvárosokra.

És persze rengeteg előny is van: a korán kelő kisbabások tömeg nélkül kószálhatnak a városokban, ami nem csak a kicsinek, de a szülőknek is sokkal kellemesebb élmény lehet. Megtanulhatjuk, hogy nem minden látnivalót kell megnézni egy városban – kell az alvásidő is – és azt is, hogy néha a kakis pelenka fölülírja a hátralévő haltálat. De ami a legfontosabb: azokkal élhetünk át egy új kalandot, akiket a legjobban szeretünk. Szóval elég egy kis rugalmasság és újfajta kalandvágy, és máris telepakolhatjuk a bőröndöt azokkal a cumisüvegekkel.