Isteni mandulás kosárkák!

2016. augusztus 13.
Bloggerünk, Salamon Adrienn, a makrobiotikus finomságok készítője visszatért egy tündéri jó hírrel és egy isteni recepttel: mandulás kosárkákkal.

Újra itt! Közel 8 hónapja már, hogy megérkezett egy kis angyalka az életünkbe. Minden nap egy csoda együtt, ez a csoda magával ragadott a mindennapokban és ellinkeskedtem a receptírást… ezúton is bocsánat. 🙂

Néhány hete izgalmas időszakhoz érkeztünk, elkezdtük a hozzátáplálást, nagy lelkesedéssel ismerkedünk az új ízekkel és illatokkal (lásd a képen, cékla-édesburgonya-alma püré kóstoló)

Nem gondoltam volna korábban, hogy a kislányomnak készített pép inspirál majd egy receptet, aztán mégis így lett. Most már megígérem, hogy összekapom magam, és hétről hétre ismét új, izgalmas, lehetőség szerint gyorsan elkészíthető receptekkel érkezem.

Mandulás kosárkák, 15 perc alatt

Hozzávalók a tésztához:

1 és 1/4 csésze mandulaliszt

1 csésze árpaliszt

1 csésze zabpehelyliszt

1/2 kiskanál só

1/2 csésze olaj (hidegen sajtolt, finomítatlan napraforgó vagy kukorica)

1/2 csésze rizsszirup

1 vanília kikapart belseje

1/2 mokkás kanál sáfrányos szeklice (elhagyható)

(esetleg: 1/2 kiskanál mandula kivonat)

Keverjük össze külön a száraz és a nedves összetevőket, majd egy kés élével finoman dolgozzuk össze (nem szabad összegyúrni, mert kemény lesz). Nyomkodjuk a tésztát kosárka vagy muffin formába. Előmelegített sütőben 180 C°-on kb. 15 percig süssük.

Ha kihűlt, borítsuk ki a formából és töltsük meg a kosárkáinkat! Megtölthetjük a kosárkákat:

  • gesztenyekrémmel

  • fagyival/sorbet-val

  • lekvárral

  • joghurttal

  • pudinggal

  • friss, kockázott gyümölccsel

  • bármilyen krémmel, amihez épp kedved vagy alapanyagod van

     

Édesburgonya-barack krém

Ezt a krémet a Bibinek készített püré „ihlette”. Egyszerű, de nagyszerű!

Hozzávalók:

1db meghámozott, felkarikázott édesburgonya

1-2 fehér húsú barack (1 nagyobb vagy 2 kisebb)

Ízlés szerint rizsszirup

1 kiskanál kuzu vagy keményítő (1/4 dl vízben keverjük csomómentesre)

Díszítéshez: Goji berry

Az édesburgonyát vízben főzzük puhára, majd turmixban a barackkal és rizssziruppal krémesre turmixoljuk. Tegyük vissza a tűzhelyre, amikor elkezd forrni, tegyük bele a vízben csomómentesre kevert kuzut és forraljunk egyet rajta. Kuzu helyett keményítővel is meg lehet próbálni, de egyébként mindenféle sűrítő nélkül is sűrűbb, krém állagú lesz.

Mi is az a kuzu és mire jó?

  • árok partján növő, gyorsan szaporodó szívós növény gyökérkivonata

  • fehér granulátum formában forgalmazzák

  • sütéshez, főzéshez használatos keményítő

  • több gyógyital – és étel alapanyaga

  • méregteleníti a belső szerveket, különösen a májat

  • csökkenti az izomfájdalmakat és a fejfájást

  • pozitív befolyással van a szerotonin-és dopamin termelésére az agyban

  • erősíti az idegrendszert és javítja a kedélyállapotot

  • stabilizálja a vérnyomást és a szívműködést

  • szabályozza az emésztést, csökkenti a gyomorsavképződést és a hasmenést

  • javítja az általános közérzetet, erőt ad, javítja a testi–lelki egyensúlyt