Egyszerű palacsintának indult, időközben jött egy kósza gondolat és rakott palacsinta lett a sütögetés eredménye. Most először készítettem, de nem utoljára!
Tészta:
25 dkg fehér tönköly liszt
szénsavas víz
egy csipet só
egy csipet kurkuma (csak azért, hogy legyen egy kis sárgás színe a tésztának)
egy kiskanál finomítatlan,hidegen sajtolt napraforgó olaj vagy oliva olaj
Töltelék:
Dió
10-15 dkg darált dió,
3 evőkanál kókuszvirág cukor
1 doboz kókusztej/kókuszkrém (250g)
½ evőkanál útifűmaghéj
Szilvalekvár
10-15dkg cukrozatlan szilva lekvár
Csokoládé krém
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál kókuszvirág cukor
½ evőkanál útifűmaghéj
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta tészta állagot kapjunk, kb 3-4dl vízre lesz szükségünk hozzá. Hűtőszekrényben pihentessük a tésztát 30 percet, majd vegyük ki a hűtőből és ha szükséges hígítsuk még vízzel a tésztát.
Forró serpenyőben süssük ki a palacsintákat.
A diós réteghez az útifűmaghéj kivételével forraljuk össze a hozzávalókat, majd keverjük hozzá az útifűmaghéjat és várjuk meg, amíg kihűl.
A csoki réteghez vízgőz felett (egy lábasban vizet forralunk, és erre teszünk még egy lábast, amiben a csoki krémet készítjük) keverjük össze a hozzávalókat, forrásig, majd hűtsük le.
Rétegezzük a palacsintákat és a tölteléket: palacsinta-dió-palacsinta-szilvalekvár-palacsinta-csoki-palacsinta és így tovább, amíg el nem fogy a palacsinta. A tetejére palacsinta kerüljön és kenjük be az egészet a csoki krémmel. Hagyjuk egy órát állni, majd szeleteljük, mint egy tortát és tálalhatjuk!
A töltelék szabadon, évszaknak, hónapnak vagy a kamránk tartalma szerint variálható!
A dió jótékony hatásai
– húspótló is lehet: fehérje és ásványi anyag forrás; gazdag mangán, kálcium, cink, szelén, B-vitaminok, foszfor, kálium, vas, réz forrás
– jelentős E-vitamin forrás
– diólevél főzete emésztés javító, vízhajtó, vérképző, vértisztító
– esszenciális zsírsav tartalma miatt jótékony hatású a vérnyomás karban tartásában
– magas a telítetlen zsírsav tartalma, fogyasztásával csökkenthetjük a szervezet koleszterin szintjét
– fontos szerepe lehet a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében
– magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulin termelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosoknak ajánlott a fogyasztása
– terhesség alatt folsav tartalma miatt javasolt a fogyasztása