Rakott palacsinta egészséges kiadásban

2016. augusztus 31.
A rakott palacsinta az egyik legjobb, ami a nagymama konyhájából kikerülhet - a sima, feltekert palacsinták minden erényét egyetlen pazar tortaszerű finomságba sűrítik. Bloggerünk, Salamon Adrienn most megmutatja, hogyan kerülhet rakott palacsinta az egészségtudatosak konyhájába is.

Egyszerű palacsintának indult, időközben jött egy kósza gondolat és rakott palacsinta lett a sütögetés eredménye. Most először készítettem, de nem utoljára!

 

Tészta:

25 dkg fehér tönköly liszt

szénsavas víz

egy csipet só

egy csipet kurkuma (csak azért, hogy legyen egy kis sárgás színe a tésztának)

egy kiskanál finomítatlan,hidegen sajtolt napraforgó olaj vagy oliva olaj

Töltelék:

Dió

10-15 dkg darált dió,

3 evőkanál kókuszvirág cukor

1 doboz kókusztej/kókuszkrém (250g)

½ evőkanál útifűmaghéj

 

Szilvalekvár

10-15dkg cukrozatlan szilva lekvár

Csokoládé krém

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

3 evőkanál kókuszvirág cukor

½ evőkanál útifűmaghéj

A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta tészta állagot kapjunk, kb 3-4dl vízre lesz szükségünk hozzá. Hűtőszekrényben pihentessük a tésztát 30 percet, majd vegyük ki a hűtőből  és ha szükséges hígítsuk még vízzel a tésztát.

Forró serpenyőben süssük ki a palacsintákat.

A diós réteghez az útifűmaghéj kivételével forraljuk össze a hozzávalókat, majd keverjük hozzá az útifűmaghéjat és várjuk meg, amíg kihűl.

A csoki réteghez vízgőz felett (egy lábasban vizet forralunk, és erre teszünk még egy lábast, amiben a csoki krémet készítjük) keverjük össze a hozzávalókat, forrásig, majd hűtsük le.

Rétegezzük a palacsintákat és a tölteléket: palacsinta-dió-palacsinta-szilvalekvár-palacsinta-csoki-palacsinta és így tovább, amíg el nem fogy a palacsinta. A tetejére palacsinta kerüljön és kenjük be az egészet a csoki krémmel. Hagyjuk egy órát állni, majd szeleteljük, mint egy tortát és tálalhatjuk!

A töltelék szabadon, évszaknak, hónapnak vagy a kamránk tartalma szerint variálható!

A dió jótékony hatásai

–        húspótló is lehet: fehérje és ásványi anyag  forrás; gazdag mangán, kálcium, cink, szelén, B-vitaminok, foszfor, kálium, vas, réz forrás

–        jelentős E-vitamin forrás

–        diólevél főzete emésztés javító, vízhajtó, vérképző, vértisztító

–        esszenciális zsírsav tartalma miatt jótékony hatású a vérnyomás karban tartásában

–        magas a telítetlen zsírsav tartalma, fogyasztásával csökkenthetjük a szervezet koleszterin szintjét

–        fontos szerepe lehet a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében

–        magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulin termelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosoknak ajánlott a fogyasztása

–        terhesség alatt folsav tartalma miatt javasolt a fogyasztása