Új kulináris művészeti iskola indul Magyarországon

2016. szeptember 17.
Michelin-csillagos éttermek szakácsai, az ország egyik legkeresettebb gasztrofotósa és nemzetközi, nívós vendéglátóhelyeken tapasztalatot szerzett szakemberek is tanítanak Magyarország legújabb kulináris művészeti iskolájában. A Culinary Institute of Europe szeptember 15-én mutatkozott be a Taste Loffice-ban, és hamarosan elindítja első szemeszterét.

A magas szintű kulináris tudáshoz nemcsak az alaptechnikák és az alapanyagok, hanem az alaplevek, a szószok vagy a gyógynövények ismerete is szükséges, sőt az is, hogy tökéletes, logikusan szerkesztett, profi recepteket írjunk. Magyarország legújabb kulináris művészeti iskolája, a Culinary Institute of Europe ilyen korszerű, naprakész és nemzetközi színvonalú gasztronómiai tudást kínál a hallgatóinak.

Az első szemeszter 2016. szeptember 28-án indul, az intézmény oktatói a képzésnek otthont adó Taste Loffice-ban mutatkoztak be ez alkalomból. A résztvevői nemcsak a Culinary Institute filozófiájából, hanem az itt készülő desszertekből is kaptak egy kis ízelítőt: Stephane Gerphagnon cukrász-oktató formabontó eclair-eket készített lazacos, pesztós-mozzarellás, mogyorókrémes és feketeribizlis variációkban.

Nem szakácsképzés

Maki Stevenson séf, a már sok éve sikeres Makifood főzőiskola alapítója egy olyan intézményt álmodott meg, ahol a diákok egy év alatt, mintegy 200 órában, magas minőségű és ízléses ételek elkészítését és tálalását tanulják meg valós éttermi konyhai környezetben. Tudásukat gasztromarketing ismeretekkel egészíthetik ki, és képessé válnak saját vállalkozásuk beindítására is.

A képzés 40 fővel indul, és már hónapokkal ezelőtt betelt a létszám. (Néhányan családi okok miatt visszaléptek, így felszabadult néhány last minute hely!) A jelentkezők között bankár, közgazdász, pályát váltó informatikus és a szakácshivatásra készülő fiatal is van, és több olyan hallgató vesz részt az oktatásban, akik már a gasztronómia területén, a szakmában dolgoznak.

“A Culinary Intitute of Europe nem szakácsképzés, mindenki előtt nyitott” – mondja Maki Stevenson. “A főzés olyan alaptudás, mint az úszás vagy a kerékpározás, mindenkinek fontos, és az élete múlhat ezen. Az itt megszerezhető tudás a hétköznapokban és professzionális környezetben egyaránt használható”.

Barhó Szabolcs, a Michelin-csillagos budapesti Borkonyha étterem szakácsa szerint a képzés nagy előnye, hogy jelenleg is konyhákon dolgozó, aktív emberek oktatnak, akik a legújabb trendekkel is tisztában vannak. “Amit a Borkonyhában alkalmazunk, azt másnap meg tudom mutatni a hallgatóknak, és ezek között Michelin-csillagos konyhai praktikák is vannak” – mondja.

“Minden az alapanyagnál kezdődik” – vallja Bertényi Gábor pszichológus, környezetgazdász, a Szimpla egyik alapítója és a Házikó társtulajdonosa, aki többek között a termelői, kisgazdaságokban készült hozzávalókról és a fenntarthatósági szempontok gyakorlati alkalmazásáról osztja meg 15 éves tapasztalatait. “A fenntarthatóság nem költséges luxus, hanem egy szemlélet, ami a hétköznapok szintjén létezik”.

Az intézmény csapatát az ország egyik legkeresettebb gasztrofotósa, Erdőháti Áron is erősíti. “Abban nyújtok segítséget, hogy a hallgatók leendő vállalkozásuk vizuális kommunikációját a jelenkori ízlésére hangolják, és ahhoz is adok tippeket, hogyan lehet nem teljesen profi felszereléssel is színvonalas gasztroanyagot készíteni” – meséli.