Csirkés-sajtos empanada Madridból

2016. szeptember 19.
A Paul Hollywood és a város ízei sorozatban a legjobb péksüteményeket láthatjuk Nápolytól, Madridtól kezdve Párizson és Varsón át New Yorkig és Szentpétervárig. A híres pék új sorozata szeptember 22-től csütörtökönként 20:00-tól dupla részekkel a Food Networkön.

Hozzávalók

1 evőkanál olívaolaj
½ vöröshagyma, finomra vagdosva
1 db finomra vagdosott, kimagozott jalapeno paprika
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
3 db újhagyma, vékonyra szeletelve
Só és frissen őrölt feketebors
1 ½ bögre főtt csirkemell, apróra vagdosva
1 bögre reszelt cheddar sajt
120 gr felkockázott krémsajt
1 öntetnyi csípős szósz
1 tojás
liszt, a nyújtáshoz
425 gr fagyasztott kész omlóstészta
1 evőkanál chili por
Chili-zöldcitrom mártogatós szósz, receptje alább

A chili-zöldcitrom mártogatós szószhoz

1 bögre görög joghurt
1 evőkanál (chipotle) chili krém
1 zöldcitrom leve és reszelt héja

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 190° C-ra. Egy tepsit/sütőlapot sütő spay-jel előkészítünk (vagy kivajazunk).

Egy nagy serpenyőbe öntjük az olajt, majd közepes tűzön melegítjük. Amikor az olaj felforrósodott, beledobjuk a hagymát, a jalapenot, a fokhagymát és az újhagymát, majd addig főzzük, míg megpuhul, azaz kb. 3 percig. Sóval és borssal ízesítjük.

Egy nagy előkészítő edényben összekeverjük a csirkehúst, a sajtot, a krémsajtot, a hagyma-keveréket és a csípős szószt.

Egy kisebb előkészítő edényben felverjük a tojást. Félretesszük. A munkafelületre lisztet szórunk a nyújtáshoz.

A tésztából 33 centiméteres vékony köröket nyújtunk, amelyekből aztán tésztavágóval egyenként 8 db, 10 centiméteres kört vágunk ki. A maradékot összegyúrhatjuk, és újból kinyújthatjuk. Mindegyik kör közepére egy púpozott evőkanálnyi csirkekeveréket kanalazunk. A széleket a felvert tojással megkenjük, és a kört félbehajtjuk. Az empanada tetejét kézzel finoman megnyomkodjuk, hogy a levegő teljesen eltávozzon belőle. A széleket egy villa fokával lezárjuk és a tetejét tojással megkenjük, végül a tetejére chiliport szórunk. Körülbelül 20 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.

Az empanadakat a chili-zöldcitrom szósszal szolgáljuk fel.

A chili-zöldcitrom mártogatós szósz elkészítése:
A joghurtot, a chili krémet, a zöldcitrom levét és lereszelt héját egy előkészítő edényben összekeverjük.

Alapinformációk:

Nehézségi fok› könnyű
Előkészítés ideje› 25 perc
Főzési idő: 25 perc
Elegendő› 8 fő részére