Imádnivaló falmatricák

2016. november 29.
Látványos faldekorációkat mutat be nektek ezen a héten a PandArte bloggere. Egy magyar grafikus lány egyszerű és imádnivaló falmatricákat készít.

A lakberendezés igazi játék, sokszor persze türelemjáték is. Kedvenc területem az üres falak dekorálása. Már nagyon régóta szeretem a falmatricákat, látványosak, személyre szabhatóak és könnyű kezelni őket. Nemrég találtam is egy új kedvencet, egy magyar grafikus lányt, aki sokszínű és mintájú variációkat készít.

Most nagyon is jól tudom, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy lakás megtervezése, mert épp a kellős közepén vagyunk a saját otthonunk berendezésének. Egyszerre vagyok izgatott, lelkes (kezdő) lakberendező, és stresszes új lakó. Még tele vagyunk üres, fehér falakkal, amik arra várnak, hogy elnyerjék méltó díszeiket.

Így volt ezzel Fülöp Dorka is, amikor megtervezte első falmatricáját. „A nappalinkban lévő nagy üres fallal kezdődött minden. Oda szerettem volna valami olyan látványos dekor elemet, ami olcsó, gyors és nem kell hozzá szakembert hívni. Egyáltalán nem akartam vállalkozásba kezdeni, nagyon szerettem a munkámat, ami egyébként szükséges volt az ötlethez. Grafikus vagyok és évek óta dolgozom együtt nem csak a klasszikus papír, hanem dekornyomdákkal is. Innen jött az ötlet, hogy sokkal olcsóbb lenne nem összefüggő képet feltenni a falra, hanem sok kicsi darabból az egész felületet lefedni.”

„Elkezdtem fóliák után kutatni és kiderült, hogy létezik egy olyan anyag, amit eredetileg kiállítások, divatbemutatók dekorálására találtak ki: könnyen leszedhető és nem hagy nyomot a falon. Nyomattunk egy párat mintaképp, már csak a felragasztás volt hátra. Egy nagy kép paszpartuját használtam segítségül, hogy fel tudjam jelölni azokat a pontokat, ahova a minták kerülnek majd. Nagyon meglepett, hogy 15 perc alatt készen is volt az egész fal és gyönyörű lett. Teljesen megváltoztatta az egész szoba hangulatát. Ennél a pontnál jutott először eszembe, hogy ezt lehet, hogy érdemes lenne több emberhez eljuttatni, így megszületett a Maalmi.”

„A férjem is jó ötletnek tartotta és beszállt a vállalkozás üzleti részébe. Három hónapig terveztük a mintákat, válogattuk a színeket és tökéletesítettük azt a felrakót, amivel bárkinek sikerülhet 15 perc alatt felragasztani a mintákat. Mostanra elkészült egy kollekció, ami folyamatosan bővül, most épp az őszi és karácsonyi mintákkal. Közben pedig egyre többen mernek a kollekción kívül rendelni, ovisjelet, céglogót, kedvenc állatot. Csodálatos, hogy már vannak visszatérő vásárlóink, akik a pár hónap alatt ráéreztek a cserélgetés ízére is, és évszakhoz, hangulathoz igazítják a falakat.”

Én egyébként nem csak falra szeretnék majd ragasztani belőlük, hanem például a fehérre lefestett gardrób szekrényünk ajtajára is. Szóval szinte bárhova lehet ragasztani, a karácsonyi kollekcióban például vannak kifejezetten az ablakra helyezhető darabok is. Közel 40 színből választhatjátok ki a kedvenceiteket, és az adott mintákon túl Dorka örömmel fogadja az egyedi elképzeléseket is. Egy íven 56 db matrica van, úgyhogy akár ez is elég tud lenni!