Mesés ékszerek – ellátogattunk Molnár Zsófi showroomjába

2016. december 13.
Molnár Zsófi szakmája igazi álom lehet egy nő számára. Drágakövekkel és gyönyörű ásványokkal foglalkozik, hogy azok különleges színeit és formáit mesés ékszerekben láthassuk viszont. A PandArte bloggere ellátogatott a showroomjába.

Zsófi kiskora óta szenvedélyes ásványgyűjtő, és ez a szenvedély nőtte ki magát az évek során. Kiképezte magát drágakő szakértőnek, hogy profi ötvösökkel karöltve gyönyörű és egyedi ékszereket készítsenek nekünk. Személyesen is megcsodáltam jó pár gyűrűt, fülbevalót, nyakláncot és drágakövet Zsófi showroomjában, az egyik kedvencemet láthatjátok is a fenti képen.

Drágakőnek nevezünk egyébként minden olyas ásványt, ami a Moh’s keménységi skálán eléri az 5-ös szintet. A gyémánt a legkeményebb anyag a Földön, ez a 10-es. A magyar nyelvben elterjedt a ‘féldrágakő’ kifejezés, ami igazából egy félrefordítása a ‘kevésbé értékes drágakőnek’, ezért kapja meg egy kő az 5-ös keménységtől a drágakő jelzőt. Egy drágakő szakértő  köveket vizsgál be, többféleképpen, sokféle műszerrel, hogy egyértelműen meg lehessen állapítani egy kő fajtáját.

„Attól még, mert egy drágakő színe zöld, nem feltétlenül smaragd, vagy ha kék, akkor zafír… Kristályszerkezetből, zárványok fajtájából, fénytörésmutatóból lehet következtetni a valódi értékekre – meséli lelkesen Zsófi. – A legismertebb és legdrágább kő a gyémánt. Ezen belül is a 4C, azaz a mérete, színe, tisztasága, és csiszolása (angolul: carat, color, clarity, cut) határozza meg az értékét. A gyémánt után a smaragd, a zafír és a rubin következnek az árlétrán, a már felsorolt osztályzás alapján. De például egy azonos méretű rubin és gyémánt közül simán lehet, hogy a rubin az értékesebb, mert annyival ritkább a színe miatt. Sok tényező befolyásolja az értéket. Mi minden fajta drágakővel foglalkozunk, amit a megrendelő szeretne. Egyedi készítésű ékszerek esetén mindenre fel kell készülni. Lehet, hogy pont egy drágakő színe/formája adja az ihletet egy ékszer kialakításához. A világ minden tájáról szerezünk be köveket. Mindegyik drágakőnek más a lelőhelye, ezért ez nem olyan, hogy elmész egy kereskedőhöz, és ott mindent megveszel. Általában a gyémántot különválasztják a többi drágakőtől a nagykereskedők. De olyan is van, aki csak bizonyos drágakővel foglalkozik, például turmalinnal.”

Az ékszereket Zsófi tervezi, és egy profi ötvös csapat készíti el. Sokszor szabad kezet kap, sokszor az ügyféllel együtt születik meg a végső elképzelés, de olyan is volt már, hogy konkrét tervekkel érkeztek hozzá. Azt mondja, szerencsére majdnem minden álom megvalósítható. Az a legjellemzőbb, hogy próbálják a drágakövet/drágaköveket előtérbe helyezni, kiemelni azok szépségét, és nem bonyolult ötvös megoldásokkal operálni.

Az egyedi tervezés mellett egy másik szolgáltatásuk az ékszerbérlés. A készleten lévő ékszereket lehetőség van kibérelni egy nagyobb eseményre, vagy esküvőre.

„Már 30.000 forinttól igénybe vehető ez a szolgáltatás, ami sokkal kedvezőbb, mint akár több százezrekért megvenni egy értékes darabot. A menyasszonyok nagyon kedvelik ezt a lehetőséget, így valóban csillogni tudnak a nagy napon.”

Zsófi tehát egyedi megrendeléseket vállal, de ugyanakkor saját kollekciót is tervez. A legújabb ezek közül a Turmalin kristály kollekció, amely válogatott turmalin kristályokat tartalmaz, meg se kell csiszolni őket, annyira szépek és természetesek. Fehér, sárga, és rozé arannyal kombinálják őket, fő színei  a kék, zöld, pink és a dinnyeturmalin. Ezeket az ékszereket akár mindennap viselhetjük, feldobnak egy egysezrűbb outfittet is.

Kapcsolat: sophiemolnardesign.com

A galériáért kattints a képre!