Különleges fűszerezésű, indiai sárgaborsó főzelék

2017. január 05.
A januári borongós időben jól esnek a kicsit könnyedebb, de mégis laktató és melengető fogások. Próbáljátok ki gasztrobloggerünk, Füge Kata gyorsan elkészíthető, izgalmas fűszerezésű receptjét a méltatlanul elfeledett sárgaborsóval.

Az ünnepek után nem mindig könnyű megtalálni az energiát a dolgos hétköznapokhoz, a januári sötét és latyakos idő pedig csak tovább nehezíti a helyzetet. Ilyenkor érdemes melengető curry-ket vagy főzelékeket készíteni, amikhez remek alapanyag a sárgaborsó: nagyon olcsón beszerezhető és sokféle fűszerrel kombinálható. Az alábbi, indiai ihletésű főzelék hamar elkészül, a technológia pedig alkalmazható más téli zöldségekkel, például krumplival vagy csicseriborsóval is.

Indiai sárgaborsó főzelék (2 főre)

2 ek napraforgóolaj
2 babérlevél
1 tk mustármag
1 tk koriandermag
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
3 cm-es friss gyömbérdarab, felaprítva
1 tk római kömény
1 tk garam masala
1 tk kurkuma
1 tk őrölt pirospaprika
½ tk só
2 bögre sárgaborsó
3-4 bögre víz
1-2 ek tejföl
fél citrom leve
tálaláshoz friss petrezselyem, szumák, pisztácia- vagy egyéb különleges olaj

Egy közepes lábosba öntjük az olajat, beletesszük a babérlevelet, és egy percig közepes lángon melegítjük. Hozzáadjuk a mustár- és koriandermagot, lefedjük, és kipattogtatjuk a magokat. Amikor a pattogó hang megszűnik, hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, jól átkeverjük, és 30 másodpercig pirítjuk.

Ekkor hozzáadjuk a római köményt, a garam masalát, a kurkumát és a pirospaprikát, sót, valamint 1 dl vizet. A lábosba tesszük a sárgaborsót, megkeverjük és felöntjük a vízzel. 35-40 percig főzzük, közben néhányszor megkeverjük.

Amikor megpuhult, a borsó felét áttesszük egy kisebb tálba, amiben botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a lábosba. Belefacsarjuk a citromlevet, majd tejföllel lazíthatunk a főzelék állagán. Ha kell, még sózzuk, majd tálalásnál megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, esetleg szumákkal, végül megöntözzük egy kevés finom olívaolajjal.