A lecsós asszociáció a shakshuka esetében nem véletlen, hiszen ez is egy könnyed, zöldséges-paradicsomos étel. A fogás különlegessége azonban az izgalmas fűszerezésben rejlik: ettől kapja meg a jellegzetes, keleties ízt, és ettől lesz még inkább melegítő, tápláló étel. Ebbe a változatba csicseriborsó kerül, de gyakran készül tojással, vagy más feltétekkel. Ropogós pitával a legfinomabb!
Fotó: Profimedia – Red Dot
Hozzávalók:
1 evőkanál olíva olaj
½ csésze apróra vágott mogyoróhagyma
½ piros kaliforniai paprika felvágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 paradicsomkonzerv
3 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál juharszirup (vagy kókuszcukor)
2 teáskanál őrölt édes paprika
1 teáskanál kömény
2 teáskanál chilipor
¼ teáskanál fahéj
2 csésze főzött csicseriborsó átmosva és lecsepegtetve
só
friss petrezselyem és koriander a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy nagyobb, magasfalú serpenyőben hevítsünk olajat és futtassuk meg rajta a hagymát, a paprikát és a fokhagymát 4-5 percig, míg elkezd illatozni.
Adjuk hozzá a paradicsomot, a juharszirupot és a fűszereket, és alaposan keverjük át! Közepes lángon forraljuk fel, majd néhány percig, folyamatos kevergetés mellett főzzük!
Ha szeretjük a rusztikusabb, darabos textúrát, nyugodtan hagyjuk így, de ha krémesebbre akarjuk, botmixerrel pürésíthetjük kicsit!
Adjuk hozzá a csicseriborsót, és alacsony lángon főzzük még néhány percig!
Friss petrezselyemmel és korianderrel megszórva, egy gerezd citrommal és forró pitával tálaljuk!