Rendhagyó vasárnapi ebéd 20 perc alatt – csicseriborsós shakshuka

2017. január 29.
A „közel-keleti lecsó” néven  is ismert shakshuka már nálunk is állandó szereplője a hummuszbárok étlapjainak, de otthon valószínűleg a legtöbben inkább a magyaros lecsót készítik. Pedig nagyon is érdemes kipróbálni az izgalmas ízű shakshukát.

A lecsós asszociáció a shakshuka esetében nem véletlen, hiszen ez is egy könnyed, zöldséges-paradicsomos étel. A fogás különlegessége azonban az izgalmas fűszerezésben rejlik: ettől kapja meg a jellegzetes, keleties ízt, és ettől lesz még inkább melegítő, tápláló étel. Ebbe a változatba csicseriborsó kerül, de gyakran készül tojással, vagy más feltétekkel. Ropogós pitával a legfinomabb!


Fotó: Profimedia – Red Dot

Hozzávalók:

1 evőkanál olíva olaj
½ csésze apróra vágott mogyoróhagyma
½ piros kaliforniai paprika felvágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 paradicsomkonzerv
3 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál juharszirup (vagy kókuszcukor)
2 teáskanál őrölt édes paprika
1 teáskanál kömény
2 teáskanál chilipor
¼ teáskanál fahéj
2 csésze főzött csicseriborsó átmosva és lecsepegtetve

friss petrezselyem és koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy nagyobb, magasfalú serpenyőben hevítsünk olajat és futtassuk meg rajta a hagymát, a paprikát és a fokhagymát 4-5 percig, míg elkezd illatozni.

Adjuk hozzá a paradicsomot, a juharszirupot és a fűszereket, és alaposan keverjük át! Közepes lángon forraljuk fel, majd néhány percig, folyamatos kevergetés mellett főzzük!

Ha szeretjük a rusztikusabb, darabos textúrát, nyugodtan hagyjuk így, de ha krémesebbre akarjuk, botmixerrel pürésíthetjük kicsit!

Adjuk hozzá a csicseriborsót, és alacsony lángon főzzük még néhány percig!

Friss petrezselyemmel és korianderrel megszórva, egy gerezd citrommal és forró pitával tálaljuk!