Sokáig akarsz élni? Fogadj be egy kutyát!

2017. április 10.
Már korábban bebizonyították, hogy az háziállatok tartásának számos pozitív élettani hatása lehet, de most úgy tűnik, még az életünket is meghosszabbíthatja, ha él mellettünk egy kutya.

Sok szakember szorgalmazza a kisgyerek melletti kutyatartást, az állatok ugyanis nemcsak empátiára és felelősségre tanítanak, de még az immunrendszert is erősíthetik. Az is bizonyított, hogy a kisállat tartás alapvetően javítja kedélyállapotunkat, sőt, még a depresszió ellen is hatásos lehet. Innen pedig már nem is meglepő, hogy a kutyatartást egyenesen a hosszú élet titkának kiáltották ki.


Kiskutya – jobb, mint a mediterrán diéta (Fotó: Profimedia – Red Dot)

Egy ausztrál kutatócsoport 4,039 állandó magas vérnyomással küzdő (jellemzően idősebb, 65 és 84 év közötti) személyt vizsgált, annak tükrében, hogy az állattartás hatással lehet-e túlélési esélyeikre a szív –és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A kutatás 11 éven keresztül monitorozta az alanyokat, akik közül 24% vesztette életét ebben az időszakban – 52%-uk a szív –és érrendszeri problémák miatt. A kísérlet egyértelműen bizonyította, hogy azok, akik állattartók, vagy akiknek korábban volt házikedvencük magasabb túlélési rátával bírnak, mint a kisállat nélküli alanyok. Egészen pontosan 26%-kal volt jobb a jelenleg is állatot tartók, és 22%-kal  a valaha kisállattal rendelkezők esélye.

Korábbi kutatások egyébként azt is bizonyították, hogy a kutya jobb hatással van egészségi állapotunkra, mint a macska, bár ebben a kutatásban az állat fajtájától (macskákról és kutyákról beszélve) függetlenek voltak az eredmények. Egyedül az dobta meg a túlélési esélyeket az egyes individuumoknál, ha azok kutyatartók voltak és rendszeres, hosszú sétákra vitték kutyáikat.

Az eredmény tehát bizonyított, a 26% ráadásul szignifikáns különbségnek számít, innentől már csak reménykedni lehet benne, hogy ha elég kutyával vesszük körbe magunkat, az örök élet titkát is megfejettük.

Psycholohy Today