Női testünk mandalája 2. rész

2017. április 26. |

Egy modern jógini tanításai modern nőknek a női testről - Janits-Szabó Virág, a Városi jógi egyik alapítójának útmutatása.

A női testmandala formája

A test külső formája könnyen látható, érzékelhető érzékszerveinkkel. Ezen a formán részben lehet változtatni, ám el is kell fogadni egyediségét. Meg kell tanulni látni benne őseinket, saját ízünket, és meg kell tanulni szeretni, vállalni, egészségben és erőben tartani, amíg lehet. A test energiái már nem ilyen könnyen láthatók. Sokkal inkább érzékelhetők, megérzéseinkkel, belső látásunkkal megpillanthatók. A női testmandala hagyományban úgy tartjuk, a testünk energiái sajátos formát öltenek: olyan, akár egy homokóra. Lent, a föld felé és fent, az ég felé nyitottak vagyunk, mintha két szoknya lenne rajtunk, egy alul és egy felül. Középen vagyunk a legtörékenyebbek, ott, ahol a világi dolgokkal találkozunk. Mit jelent mindez? Azt, hogy a női test energiái könnyen töltekeznek a föld és az ég kincseiből, nyitottak és egyszerűek. Kötődünk a természethez, az őseinkhez, a gyermekeinkhez, a nők hálójához. Belesimulunk a világba, és a világ belénk simul. Ezért olyanok a női bölcsesség gyakorlatok, amilyenek: egyszerűek, közvetlenek, ösztönösek.
Amikor nőket viszek elvonulásra, már az első délutánon teljes odaadással, természetesen, ösztönösen végzik a gyakorlatokat. Belesimulnak a tájba, a fűbe, az erdőbe, és egymásba. Nekünk, nőknek, ez a szemlélet hasznos és örömteli, hiszen rezonál az energiákkal, amelyekkel rendelkezünk.

A mandala kapui

A női test mandaláján számos kapu található. Némely kapuról tudunk, mert fizikai módon nyilvánul meg. Ilyen a szájunk, a szemeink, a nemi szervünk vagy a fülünk. Minden fizikai kapunak jelentősége van: a szem a szellemiségünket kapcsolja össze a világgal; a száj táplálni segít és kifejezni magunkat, de benne a fogak kerítése védelmez is és mutatja erőnket. Van egy ősi látásmód, mely szerint a kicsiben mindig ott az egész, minden apró részlet teljes is egyben. Ekként mondhatjuk, hogy testünkön a legkisebb sejt is kapu, vagyis millió és millió kapuval rendelkezünk. Ha külső és belső gyakorlatokkal, meditációkkal megtanulunk nyitottnak maradni, szó szerint nyílik a testünk összes kapuja: könnyebbek, rugalmasabbak és természetesebbek leszünk. A szépség és a harmónia felragyog bennünk.

Talpak kapuja

Vannak olyan kapuk, amelyek csak belső látásunkkal fedezhetők fel. Felsorolok néhányat, a legizgalmasabbakat. Vegyük például a talpainkat! A női testmandala hagyományban a talpakra szemeket festünk, mert látnak, éreznek, tapasztalnak. A talpunk hatalmas erő: talán többet tapasztalt a világból, mint bármely más testrészünk. Ha megérezzük, hogy képes látni, már nem csak a fejünkben lesz a fókusz, és nem csak a szemeinkben fogunk megbízni. Kifejleszthetünk egy olyan képességet, amellyel a talpak megérzik a dolgokat, és kommunikálnak a világgal. Sokat leszünk mezítláb, beletúrjuk a lábainkat a földbe, és megérezzük annak erejét, pont úgy, mint kislány korunkban. Zabolátlanul.

Öreglyuk kapuja

Egy másik fontos, elfeledett kapu az úgynevezett öreglyuk (Foramen magnum), a koponya hátsó, alsó részén. Ebben a három centiméteres lyukban, a gerincvelő és az agyideg kilépésénél, fontos érzékelési képességünk lakik. Hogy könnyebb legyen megérteni, gondoljunk egy kisbabára, aki már tudja tartani a fejét! A kicsi tágra nyílt szemmel bámul, s közben óvatosan egyensúlyoz nagy fejével, végig egyenesen, szinte kihúzva tartva a tarkóját. Az öreglyukat nyitva tartja, azzal figyel hátul. Ez a kapu ugyanis a tisztább, kifinomultabb érzékelésé. Ha ezt a kaput nyitva tartjuk, olyan színeket, illatokat, formákat is megláthatunk, amelyeket nélküle soha. Megérezhetjük rajta keresztül, hogy egy ember beteg vagy sem, hogy egy borba milyen érzelmeket öntött a borász vagy hogy mikor támad majd fel a szél és honnan fog fújni.

Lapockák kapuja

Végül még egy különös kapu a testünkön: a lapockák területe. A testünkön mindennek van egy mélyebb, szimbolikusabb jelentése, így a lapockáknak is. Ők a szárnyak, amelyek a szívközpontból (nem a fizikai szívünk, hanem az a belső központ a szegycsont mögött, amely megsajdul, ha szerelmesek vagyunk vagy ha gyászolunk) erednek, és kifelé nyílnak, a világba. Ha a lapockák kapuja nyitva, és laza, rugalmas állapotban van, szárnyalunk minden szinten. Ilyenkor bátrak és újítók vagyunk, kreatívak, teresek. Meditációs praxisban ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek.
Ha a lapockák kapui zártak, merevek, meszesek és fájdalmasak, a következő energetikai és tudati akadályokat érezhetjük: kishitűség, bezártság, a korlátok folytonos emlegetése, depresszió, szürkeség. Különböző kar-, és vállnyitó gyakorlatokkal, imaginációkkal és meditációkkal jól kilazítható a lapocka. Érdemes foglalkozni vele, mert nyílása egész lényünket nyitja, mintha ismét kíváncsi kislányok lennénk, tele természetes, ösztönös bölcsességgel.

A következő részben a női testmandala erőközpontjairól írok. Ezek olyan helyek, ahol rengeteg erőt tudunk tárolni, és ahol közelebb kerülhetünk belső világunkhoz is.

www.varosijogi.hu

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Zöld szexjátékok – minden a szilikonon túl fenntartható

Zöld szexjátékok – minden a szilikonon túl