Amikor illatos lesz az álompor

2017. május 07.
Az alvás kulcsfontosságú, ezt mindenki tudja, de még nagyobb hangsúlyt kap az éjszakai zavartalan pihenés, ha kisgyerekek is vannak a háznál. Az egyik nap egy kispárnával állítottam haza. Vékony volt és halványlila virágok díszlettek rajta. Az egész kocsinak, - amivel hazaszállítottam a legújabb szerzeményt - még napokig levendulaillata volt.

Minden mozdulatnál

Anya, képzeld, az álompor, amit a manók a szememre szórtak, illatossá vált – motyogta félálomban a legnagyobb. Tudod milyen jól aludtam? Igaz, arra nem emlékszem, hogy mit álmodtam, de ez azt jelenti, hogy talán nem is ébredtem fel. Éppen kapóra jött a párna, hiszen a legutóbbi három matekdolgozat nagyon jól sikerült, így a próbából vásárolt párnát a legnagyobb kapta. Ám egy két nap múlva nem volt kérdés, hogy a másik két gyerkőcnek, sőt nekem is kell egy ilyen álomport illatosító csodapárna. A levendulapárna ugyanis minden mozdulatnál, – amikor éjjel elmozdítjuk a fejünket, vagy átfordulunk a másik oldalunkra -, apró illatmolekulák törnek elő a belevarrt több ezer apró virágból, aromás felhőbe ölelve az álmodót.

Nem túl szagos?

Az elején tartottam attól, hogy túl sok lesz az illatból, ha a fejünk alatt van a párna. Hiszen már a szállítás során is belengte az autómat, ahogy csak ott feküdt mellettem az anyósülésen. Azonban valahogy jól működik ez az egész. Először hármat szerettem volna venni belőle, minden gyereknek egyet, de a biztonság kedvéért a kipróbálásnál maradtam. Abszolút jól vizsgázott, és ezt a kislányom csak megerősítette. A nagyihoz ugyanis egyetlen egy dolgot vitt magával, mégpedig nem a Szőrös macit, a Brumit, vagy a Jeges macit, melyek elválaszthatatlan alvótársai, hanem az új kispárnát.

Saját kertből saját morzsolással

Sokféle levendula párnát lehet kapni, nincs ebben semmi újdonság. Ami engem ebben a párnában megfogott, az az, hogy nem kell lecserélni a megszokottat, hiszen teljesen vékony, és idomul a „fő” párnához, de leginkább az a szeretet, odafigyelés, és áhítat döbbentett meg pozitív értelemben, ahogyan ezeket a párnákat Kormos Éva elkészíti. Takaros kis kertjében, mely a Nagyréde nevű zsákfalu jobb oldali első házát veszi körbe, egy tucat levendulatő pompázik nyaranta, lila mámorba borítva az egész udvart. Saját maga szedi le a virágzás teljében a virágfejeket, mégpedig úgy, hogy minden egyes levendula bokortól előzetesen engedélyt kér arra, végül köszönetet mond az illatos virágokért. Fénytől óvva szárítja a kis csokrokat, majd a saját kezével, mosolyogva, a virágok lelkéhez beszélve morzsolja le a megszáradt lila bimbókat, és virágokat, melyek így valahogy jóval több illatanyagot zárnak magukba, mint a lelketlenebb aratások során.

Levendulakoszorú

Ám nem csak párnák készülnek a mesekert kincseiből. Éva minden évben július első szombatján tartja a levendulás kézműves napot, ahol beavatja az asszonyokat a koszorúfonás és a levendulabuzogány alkotásának rejtelmeibe, míg a kísérő férfiak, párjának pincészetében, a T.bor Pince hűvösében kóstolhatják meg boraikat, többek között az utóbbi nyarak slágerét, a levendulás rosé fröccsöt.

Csak az orvosi levendula tudja

Levendulából sokféle van, léteznek hibrid fajták, klónok, és persze a nagy ősök is, a széles levelű (Lavandula latifolia) és a keskenylevelű levendulák (Lavandula angustifolia), mely utóbbit valódi, vagy orvosi levendulának hívja a magyar köznyelv. Éva kertjében valódi levendulák pompáznak, és ez azért fontos, mert ez az a faj, melynek illóolaja magas százalékban tartalmazza a nyugtató észtereket, melyek kisimítják az idegrendszer „ráncait” és „hullámait”, és harmonizálják a testet, lelket, szellemet, nem utolsó sorban pedig nyugodt álmot hoznak.

Bónusz a haj parfüm

Végül, ha mindez nem lenne elég, akkor hadd mondjam el, hogy a levendulapárna egy egészen különleges élményt is adott nekem, és a gyerekeknek is, mégpedig azt, hogy reggelente a hajunk a levendulától illatos.

Még több információ a levendulapárnáról:
Kormos Éva: pkeva2@gmail.com