Lisztmentes csokoládés keksz a sztárcukrász Anna Olsontól

2017. május 16.
Anna Olsont, a Food Network tévécsatorna cukrászát sugárzó személyisége és praktikus tanácsai miatt szerte a világban imádják a nézők. A magyarországra érkező sztárcukrász a Gourmet Fesztiválon Viktória királyné kedvenc süteményét készíti majd el, most azonban egy lisztmentes csokis keksz receptjét is megosztja veletek!

A magyar közönség hamarosan személyesen is találkozhat Anna Olsonnal, ugyanis a tévés sztárcukrász a Gourmet Fesztivál vendége lesz május 20-án szombaton. A fesztivál színpadán 15:00-tól Viktória királyné kedvenc teasüteményét, az epres Viktória piskótát készíti majd el, de addig is itt van tőle egy praktikus, könnyen elkészíthető, isteni keksz receptje is!

Hozzávalók:

270 g g jó minőségű (65-75% -os ) étcsokoládé, felaprítva
2 db nagy tojás, szobahőmérsékleten
100 g kristálycukor
5 mL vaníliakivonat
5 mL balzsamecet
130 g porcukor, és még egy kevés a kekszek megforgatásához
60 g kakaópor
7 g kukoricakeményítő
2.5 g só
Opcionális: vanília fagyalt

Elkészítés:

1)A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk.

2)180 g csokoládét egy kb. 3 centiméternyi, éppen rotyogó vízzel teli lábas fölé helyezett fém edényben megolvasztunk. Finoman kevergetjük, míg megolvad, majd félretesszük.

3)Elektromos habverővel felverjük a tojásokat a kristálycukorral, a vaníliakivonattal és a balzsamecettel, amíg az habos és könnyed állagú lesz. (Kb. 3 perc. Nem kell, hogy a kiemelt habverőről egybefüggő szalagként lógjon a hab). Ezután belekeverjük a megolvasztott csokoládét is.

4) A porcukrot, a kakaóport, a kukoricakeményítőt és a sót hozzáadjuk a masszához (hozzá is szitálhatjuk), spatulával vagy kézzel összekeverjük, majd belekeverjük a megmaradt 90 g felaprított csokoládét is. A tészta első látásra nagyon lágynak tűnhet – de néhány perc várakozás után megkeményedik.

5) Egy lapos edénybe egy kevés porcukrot öntünk. Egy kis fagylaltos kanállal kiemelünk egy adag tésztát, azt a porcukorra ejtjük, ezt és majd minden egyes kanálnyi tésztát megforgatunk a porcukorban. A tésztaadagokat az előkészített tepsire helyezzük úgy, hogy kb. másfél cm hely maradjon közöttük minden irányban. Tenyerünkkel mindegyik gombócot finom mozdulattal lelapítjuk. A kekszeket 10 percig sütjük (figyeljünk, hogy ne süssük túl). A kisült kekszeket hűlni hagyjuk a tepsiben, amíg kézzel le lehet őket emelni (ez 1-2 percbe telik), majd egy hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Légmentesen záródó tárolóban a kekszek 5 napig állnak el.

Opcionális: Ha két keksz közé egy kis gombócnyi vanília fagyit teszünk, készíthetünk keksz-szendvicseket is!

(Ez az alapanyag mennyiség kb. 12 keksz elkészítéséhez elegendő.)

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 10 perc