De hogyan?
Többféle módszer is létezik ahhoz, hogy a mi poharunkból is finom füst szálldogáljon. Vannak, akik öreg fahordóból “fogják be” a füstöt a koktélospohárba, míg mások az úgynevezett füstpisztolyra esküsznek. A profi mixerek technikája egy fokkal bonyolultabb: gömb formájú jégkocka belsejébe engednek füstöt, mely a koktélba dobva felszabadul, megadva a koktél aromáját.
Otthoni kísérletezésre viszont egy ezeknél lényegesen egyszerűbb módszer is létezik. Sok koktél összetevői között szerepel például a rozmaring, kakukkfű vagy a fahéj. Az alkohol felgyújtása helyett ha ezeket a fűszernövényeket meggyújtjuk, éppen olyan egyedülálló ízélményben lehet részünk, mint a nagyvárosok legmenőbb bárjaiban.
Fotó: Instagram @egbert_vdw
Füstös gin alapú koktél
Szakáts Diána mixer ezt az egyszerű koktélvariációt ajánlja otthoni kísérletezéshez:
Összetevők:
1 evőkanál friss limelé
3 evőkanál gin
1 evőkanál limoncello (olasz citromlikőr) vagy levendula szirup
2 hosszabb szál kakukkfű
Kb. 15 másodpercre rakjunk a grillre/tartsuk a tűz fölé az egyik szál kakukkfüvet, majd ezután egy pohárban óvatosan törjük össze a lime levével. Miután jól összetörtük a fűszernövényt, adjuk hozzá a gint és a limoncellot/levendula szirupot, és töltsük fel a poharat jéggel. Ezután nincs más dolgunk, mint jól összekavarni a koktélt és fogyasztás előtt a másik szál kakukkfüvet is meggyújtani a pohár tetején.
Fotó: Instagram @nginious
Fotó: Instagram @niemandgin