Még bírjuk a nyarat energiával? – program gyerekkel

2017. augusztus 20.
A nyári szünet elég hosszú ahhoz, hogy tervezés nélkül augusztus végére elfogyjanak az ötleteink, és a gyerekek unatkozni kezdjenek. Bár sokan mennek táborokba vagy a rokonokhoz vidékre, de ezek is csak pár hétig kötik le a figyelmüket. De hogyan maradhat munkával, háztartással töltött idő után energiánk plusz programokat szervezni?

Kellemest a hasznossal
Először is, nem baj, ha már egészen kicsi koruktól kezdve bevonjuk őket a házimunkába. De ahelyett, hogy kötelező feladatként kezeljük a segítséget, tálaljuk nekik játékosan. Például rejtsünk el a szobájukban egy új játékot vagy egy régi kedvencet, és találjunk ki köré egy történetet. Polly babát elrabolta a sárkány, és a kis hősnek kell megtalálnia őt, de csak úgy érheti el a célját, ha szépen mindent a helyére rak a szobájában.

Tőled lesz finom a süti
A gyerekek imádnak sertepertélni a konyhában – ami a hétköznapokban, amikor minden perc ki van centizve, akár bosszantó is lehet, de egy nyugodt szombaton vagy vasárnapon nincs akadálya, hogy segítsenek nekünk. Adjunk életkoruknak megfelelő feladatot, az extra segítséggel pedig nekünk is több időnk maradhat a nap végén. Sőt saját kötényt is varrhatunk nekik, ami megint csak egy időre leköti a figyelmüket.

Kalandra fel
Közös pikniket is szervezhetünk gyerekeink barátaival és azok szüleivel egy közeli kalandparkban. Amíg a gyerekek másznak a kalandpark dolgozóinak felügyelete mellett, mi végre beszélhetünk felnőttes dolgokról is. Egy kalandparkba lehet gyerekzsúrokat is rendezni, így a nyári szülinap igazán különleges élmény lehet.

Ha rossz az idő
A legnehezebb dolgunk akkor van, ha odakint esik az eső. Építsünk a nappaliban bunkert a gyerekekkel, és másszunk be velük közösen a szűkös kis helyre. Zseblámpa fénye mellett olvassunk nekik mesét vagy találjunk ki saját történeteket. Kihívás lehet egy zsúfolt nap végén a munkahelyünkön történteket lefordítani az ő nyelvükre és elmesélni a történetet.

Hogy legyen még erre is energiánk?
Bármilyen közös programot is válasszunk a gyerekekkel, az sok energiát kíván meg a szülőktől. Félórányi lubickolás a Balatonban minimum 500 kcal mínuszt jelent. És akkor még nem számoltuk hozzá azt, hogy labdáztok, játszotok, a parton futkostok a gyerek után. A gyerek és a család hihetetlen mennyiségű energiát kíván egy nőtől, ezért fontos, hogy magunkra is szánjunk egy kis időt. Sokan pont a reggelivel spórolják meg ezt az időt, pedig a reggelire kiemelten szüksége van szervezetünknek az éjszakai 8, de akár 12 órás nem evést követően. Ha kihagyjuk, számíthatunk rá, hogy egész nap fáradtabbak leszünk. Érdemes ezért olyan reggelit választani, amivel már a nap kezdetén a kiegyensúlyozottságot tartjuk szem előtt, így reggelink tartalmazzon teljes értékű gabonából készült ételeket, állati eredetű fehérjét (pl. tej, joghurt), gyümölcsöt és sok folyadékot. És ha mindezt a gyerekekkel együtt készítjük el, akkor még egy közös programmal gazdagodhatunk.

Fotók: Prodmédia – Red Dot