Öt tipp a hulladákmentes háztartásért

2017. szeptember 19.
A zero waste movement, azaz a hulladékmentes mozgalom hazánkba is betört. Honlapok és közösségek szerveződnek a téma köré, ahol bloggerek, háziasszonyok és lelkes újoncok osztják meg tapasztalataikat. Mi is beleástuk magunkat a témába, és saját bőrünkön tapasztaltuk meg ezt a környezetbarát életmódot. Egy kis idő ráfordításával és nem kevés leleményességgel bárki hozzájárulhat egy tisztább jövőhöz. Megosztunk veletek néhány ötletet.

1. Vászonszatyor

A vászonszatyor a zero waste mozgalom követőinek alapfelszerelése. Kell belőle otthonra, a bevásárló kosárba és a táskánkba. A legtöbb hulladék felhalmozódását akkor kerülhetjük el, ha csomagolásmentes termékeket használunk, amik remekül szállíthatók egy helyes vászonszatyorban. Ezekbe mehet a kenyér, a zöldség és a gyümölcs, különféle magvak. A Shamo Bagsnél gyönyörű táskák és szatyrok között válogathatunk. A haladók már nem csak a nylonról mondanak le, hanem az alufóliáról is. A szendvicset, sajtot, szalámit csomagolhatjuk a Cibi újraszalvétáiba vagy a Kivibag uzsonnás táskáiba. Ha elég bátrak vagyunk, elkészíthetjük a saját méhviaszos csomagolókendőnket is, egy darab pamut anyagra, méhviaszra és olajra van csak szükségünk hozzá. A bevásárláshoz és a tároláshoz használhatunk üres befőttesüvegeket is, a konyhában mehet bele a liszt, a cukor, a só, a boltban kérhetjük bele a kimért sajtot vagy szalámit. Hulladmékmentes terep a piac, hiszen ott mindent kimérve árulnak, és könnyebben állnak rá a saját dobozokra, szatyrokra. Itthon sajnos még nem olyan elterjedtek, de léteznek hulladékmentes boltok is, ahol kilóra vehetjük meg a fűszereket, a müzlit vagy a tésztát, de akár sampont is vihetünk haza a saját tárolónkban.

2. Újrahasznosítás

Ha otthon marad a vászon szatyrunk vagy nem szívesen cipelünk magunnkal több kilónyi befőttesüveget a táskánkban, figyelhetünk arra, hogy újrahasznosítható csomagolású termékeket vásároljunk. A befőttesüvegek azután is jó szolgálatot tehetnek, hogy kifogytak. Tárolhatunk benne ételt, de befoghatjuk őket a kézműves délutánokon is, készülhet belőlük gyertyatartó, kaspó, váza vagy akár tolltartó. Lehetőség szerint felejtsük el a műanyag palackos üdítőket, vigyünk magunkkal mindig kulacsot. Az Equánál többféle színű, formájú és mintájú üveg palack között válogathatunk.

3. Sütés-főzés
Sok ételt, amit a boltban árulnak, magunk is el tudjuk készíteni, és a végeredmény nem csak környezetbarát lesz, hanem nagyon finom és friss is. A kenyér mindössze két óra alatt az asztalunkra kerülhet kelesztéssel és sütéssel együtt. A lekvárok és csatnik nem csak a családunkat örvendeztetik meg, ajándékba is adhatjuk. Ezek a megoldások ráadásul sokkal olcsóbbak is, mint a bolti termékek.

4. Tusfürdő helyett szappan
Ha jól körülnézünk a háztartásunkban, hamar rájövünk, hogy a legtöbb műanyag hulladék a fürdőszobában halmozódik fel. Műanyag palackban vesszük a tusfürdőt és a sampont is. Használj helyettük inkább szappant. A Manna és az Olivia is bőrbarát termékeket árul, legtöbbjüket már a drogériákban is be tudjuk szerezni. A Lush-ban pedig nem csak „pucér” szappant, de samponkorongot is vehetünk, ami hulladékmentes (az eladók szívesen csomagolják a saját szappantartónkba vagy csomagolókendőnkbe) és több hajmosást bír ki, mint egy flakon sampon. Szappan ügyben érdemes a kézműves vásárokon is körbenézni, itt különleges illatokhoz juthatunk.

5. Minimalista ruhatár
Ritkán gondoljuk végig, de előbb vagy utóbb a ruháinkból is hulladék válik. Toljuk ki ezt az időt, vásároljunk minőségi darabokat, amik nem csak egy évszakot bírnak ki. Megfontoltan válogassuk össze a ruhatárunkat, legyenek jól kombinálható szettjeink, hogy kevesebb darabbal is több megoldást állíthassunk össze. Csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van. Sem nekünk, sem a környezetünknek nincs szüksége egy hatodik haspólóra vagy ujjatlan garbóra, amit ahelyett, hogy hordanánk, bűntudattal pakolunk át az egyik polcról a másikra. Nézzünk körül a second hand üzletekben is, itt kincsekre lehet bukkanni, és a vásárlás is élménnyé válhat.

Szöveg: Fejes Réka