Burgerland kulináris élményre hívogat

2017. szeptember 21.
Ausztria napsütötte tartománya ínycsiklandó programok és élményteli ajánlatcsomagok sokaságával csábít kikapcsolódásra. Ősszel hagyományőrző vagy éppen újraértelmezett formában kerül az ínyencek asztalára Burgerland titkos címerállata, a liba. A gasztronómiai élményt a tartomány legjobb borai teszik teljessé, amelyek nemzetközi szinten is komoly elismerésnek örvendenek.

Élményteli ajánlatok

A tartomány 30 vendéglátója összefogott, így születtek a kedvelt tollas jószághoz kapcsolódó kreatív ajánlatcsomagok. Ezek szeptember elejétől egészen november közepéig foglalhatók. Az élmények sora messze nem áll meg a kulináris kényeztetésnél! A sokszínű szálláshelyeken folytatódik a kényeztetés, ahol szívélyes vendéglátás és őszinte vendégszeretet várja a látogatókat. Mi dönthetünk, hogy egy hangulatos vidéki fogadót, egy exkluzív termálhotelt vagy egy tipikus vincellérházat választunk szálláshelyként.

Egy kis hagyomány

Burgenland védőszentjéhez, Szent Mártonhoz kapcsolódik az a történet, amely megmagyarázza, miért éppen libasült kerül az asztalra a Márton-napi ünnepségek alkalmával. Szent Márton nem szerette volna felcserélni vidéki életét a püspöki palotában folytatott fényűző létre, ezért a libaólban bújt el a püspöki küldöttség elől. A tollas jószág hangos gágogása azonban elárulta a rejtekhelyét. Azóta Márton-napra úgymond „büntetésként” egy liba kerül a sütőbe, a serpenyőbe vagy a fazékba.

A libatartás egy több évszázados módját élesztette fel a hagyománytisztelő gazdák egy csoportja az új évszázad elején. Az állatokat ismét szabadon tartják a nagy kiterjedésű legelőkön, és természetesen növekednek ízletes Márton-napi libává.

A házilúdból nem feltétlenül és kizárólag csak libasültet lehet készíteni. A kreatív szakácsmesterek szerettek volna még többet megmutatni ebből a rendkívül ízletes jószágból. A fáradozásaik eredményeként születtek a könnyű és modern libaételek, valamint például a libapástétom is, amely üvegbe zárva egész évben elérhető.

A liba és a finom aromák

A Márton-napi liba szinte elválaszthatatlan a bortól. November 11-én ünnepélyes keretek között felszentelik az újbort. Mielőtt azonban még koccinthatnák vele, a borász engedélye is szükséges a kóstoláshoz. Ezt a szokást mind a mai napig ápolják a Fertő tó környékén, de Közép- és Dél-Burgenlandban is különféle ünnepségekkel és rendezvényekkel köszöntik az újbort.

A libasült intenzív aromái nagyszerű kíséretre találnak a vörösborok erdei bogyós karakterében és érett tanninjában. A klasszikus libasülthöz tökéletesen illik egy elegáns zweigelt vagy egy érett kékfrankos. Két bor, amelyek a tartomány édesborai mellett joggal lettek a pannon térség sztárjai.

Őszi receptötletért kattints IDE.