Burgerland kulináris élményre hívogat

2017. szeptember 21. |

Ausztria napsütötte tartománya ínycsiklandó programok és élményteli ajánlatcsomagok sokaságával csábít kikapcsolódásra. Ősszel hagyományőrző vagy éppen újraértelmezett formában kerül az ínyencek asztalára Burgerland titkos címerállata, a liba. A gasztronómiai élményt a tartomány legjobb borai teszik teljessé, amelyek nemzetközi szinten is komoly elismerésnek örvendenek.

Élményteli ajánlatok

A tartomány 30 vendéglátója összefogott, így születtek a kedvelt tollas jószághoz kapcsolódó kreatív ajánlatcsomagok. Ezek szeptember elejétől egészen november közepéig foglalhatók. Az élmények sora messze nem áll meg a kulináris kényeztetésnél! A sokszínű szálláshelyeken folytatódik a kényeztetés, ahol szívélyes vendéglátás és őszinte vendégszeretet várja a látogatókat. Mi dönthetünk, hogy egy hangulatos vidéki fogadót, egy exkluzív termálhotelt vagy egy tipikus vincellérházat választunk szálláshelyként.

Egy kis hagyomány

Burgenland védőszentjéhez, Szent Mártonhoz kapcsolódik az a történet, amely megmagyarázza, miért éppen libasült kerül az asztalra a Márton-napi ünnepségek alkalmával. Szent Márton nem szerette volna felcserélni vidéki életét a püspöki palotában folytatott fényűző létre, ezért a libaólban bújt el a püspöki küldöttség elől. A tollas jószág hangos gágogása azonban elárulta a rejtekhelyét. Azóta Márton-napra úgymond „büntetésként” egy liba kerül a sütőbe, a serpenyőbe vagy a fazékba.

A libatartás egy több évszázados módját élesztette fel a hagyománytisztelő gazdák egy csoportja az új évszázad elején. Az állatokat ismét szabadon tartják a nagy kiterjedésű legelőkön, és természetesen növekednek ízletes Márton-napi libává.

A házilúdból nem feltétlenül és kizárólag csak libasültet lehet készíteni. A kreatív szakácsmesterek szerettek volna még többet megmutatni ebből a rendkívül ízletes jószágból. A fáradozásaik eredményeként születtek a könnyű és modern libaételek, valamint például a libapástétom is, amely üvegbe zárva egész évben elérhető.

A liba és a finom aromák

A Márton-napi liba szinte elválaszthatatlan a bortól. November 11-én ünnepélyes keretek között felszentelik az újbort. Mielőtt azonban még koccinthatnák vele, a borász engedélye is szükséges a kóstoláshoz. Ezt a szokást mind a mai napig ápolják a Fertő tó környékén, de Közép- és Dél-Burgenlandban is különféle ünnepségekkel és rendezvényekkel köszöntik az újbort.

A libasült intenzív aromái nagyszerű kíséretre találnak a vörösborok erdei bogyós karakterében és érett tanninjában. A klasszikus libasülthöz tökéletesen illik egy elegáns zweigelt vagy egy érett kékfrankos. Két bor, amelyek a tartomány édesborai mellett joggal lettek a pannon térség sztárjai.

Őszi receptötletért kattints IDE.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód