Ismét a legjobbak között a Reload Építészstúdió az „Év Irodája” versenyen

2018. február 24.
A tavalyi kategória győzelem után idén ismét a legjobbak közé került a Reload építészstúdió munkája az Év Irodája versenyen. 2017-ben a Food Base irodaház tervei bizonyultak a legjobbnak a kategóriában, idén pedig a nyomdaipari szolgáltatásokat nyújtó Prime Rate számára tervezett irodaház a Kisvállalati Kategória negyedik helyét nyerte el

 

2017 végén vehették birtokba a Prime Rate Kft. munkatársai vadonatúj, minden ergonómiai és esztétikai igényt kielégítő gödöllői irodaházukat. A projekt tervezői – Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter DLA és Weiszhaupt Viktória – arra törekedtek, hogy az ipari parkok épített környezetére jellemző monotónia és „dobozos” design megoldások helyett egyszerű eszközökkel, friss és értékálló belsőépítészeti minőséget hozzanak létre.

A Reload Építészstúdió 2016-ben kapott megbízást a nyomdaipari szolgáltatásokat nyújtó Prime Rate Kft.-től az új, gödöllői gyártócsarnokukhoz tartozó fogadóépület belső tereinek megtervezésére. A fogadóépületnek egyszerre kell munkahelyként (irodaházként) és a megújuló Prime Rate brand arculati elemeként is működnie.

A megbízás egy egyszerű, letisztult, de megjelenésében mégis egyedi, az ipari parkok területén megszokott minőségű beruházásoktól eltérő, magasabb színvonalú enteriőr megteremtésére szólt. Fontos elvárás volt, hogy a belső tér a cég profilját adó nyomdaipari tevékenységekre reflektáljon, egyúttal igényes és időtálló munkakörnyezetet is teremtsen a munkatársak számára.

A tervezés során nem csak a már terveken kialakult építészeti terek „felöltöztetése” volt az elvárás, hanem a belső térkapcsolatok – az addigra kikristályosodott megbízói elképzelések – újra gondolása is.

Az ipari parkok építészetének funkcionális világába becsempészett legkisebb kreativitás is nagyban gazdagítja az épített környezetet amellett, hogy a munkatársak számára egy – az ipari szektorban – szokatlanul magas minőségű munkakörnyezetet biztosít.

A belső terek kialakításakor a koncepció alapját a nyomdaiparra jellemző színek és textúrák világának sokszínűsége adta. Megragadták a nyomdaiparra jellemző technológia letisztult, átlátható rendszerét, ötvözve a felhasznált alapanyagok adta sokrétű megjelenés lehetőségével. Nem csak a színek, a fény, de a tapintás is fontos szerepet játszik egy-egy igényes grafikai, nyomdai munka befogadásakor. Arra törekedtek, hogy a belső tér már az első pillantásra megragadó legyen, egy igényes grafikai kiadvány befogadásához hasonlóan. A réz megjelenése finom utalás az ipari technológiára. Az előtér betonhatású falfelületén a cég logójával építenek egy új textúrát, melyet a felületet megvilágító falikarok emelnek ki. Az üvegfelületek átlátásai, a terek egymásba folyó rendszere, a letisztult, igényes grafikai munkákra jellemző érzést teremti meg.

Az étkező – ellentétben az irodák, tárgyalók és a lobbi letisztult eleganciájával – a játék, a pihenés tere, ahol egy másik világot, a ’60-as évek amerikai gyorsétterem interiort idézi meg, a koncepcióba illő apró utalásokkal, mint pl. az étkező boxok, a fém lámpák, vagy éppen a festett téglafelület és telített színek.

Az interior úgy képes a cég arculati elemeként működni, hogy megkülönböztethető karaktert sugároz. Emellett azonban még fontosabb, hogy A Prime Rate dolgozói egy olyan új és motiváló munkakörnyezetben dolgozhatnak, amit korábban nem kaptak meg. A cég vezetősége felismerte, hogy a rendezett, igényes munkakörnyezet nem csak kifelé üzenet a cégről, de befelé, a munkatársak felé is a megbecsülés, a munkájuk elismerésének üzenete. A tervezést kezdetén megegyezés született, hogy a tervek ne csak kifelé gondolkodva készüljenek, hanem belül is nézzenek körül. Vizsgálják meg a munkatársaik igényeit és próbáljuk a két dolgot (kifelé és befelé kommunikálás) egy platformra hozni, olyan munkakörnyezetet teremteni, mely ösztönzőleg hat és büszkévé tesz.

Fontos eleme volt projekt sikerének a kivitelezést végző Térváz Kft, amely elkötelezett a minőségi munka mellett és a Reload Építészstúdióval korábbi sikeres munkáik eredményeképpen, már egy jól összeszokott csapatot alkotnak.

A legfontosabb visszaigazolás ebben a belsőépítészeti projektben az volt, hogy egy határozott belsőépítészeti koncepcióval, meghatározott anyagi kerettel és feszített tervezési idő alatt is lehetséges egy szerethető, inspiráló és karakteres munkahelyi környezet megteremtése. Mindezt úgy, hogy a térkapcsolatok és belsőépítészeti hangulatok kialakításakor a tervezők nem kényszerültek a munkavégzés funkcionalitása ellen ható kompromisszum megkötésére.

Olvass tovább: kíváncsi vagy rá, miért nem segítenek a nők egymásnak a munkahelyen?