Így csináld meg a halálváró svéd nagytakarítást

2018. április 12.
Néhány hónapja nagy port kavart Margareta Magnusson könyve, amiben arról ír, hogyan tegyünk rendet az otthonunkban, hogy ne maradjon túl sok kacat utánunk, ha meghaltunk. Így kell csinálni a halálváró svéd takarítást.

Miután Margareta Magnussonnal háromszor is előfordult, hogy egy hozzátartozója halála után neki kellett elpakolnia a hátrahagyott kacatokat, úgy döntött, könyvet ír arról, hogyan takarítsunk ki a halálra készülve. A The Gentle Art of Swedish Death Cleaning című könyv nem annyira sötét, mint ahogy elsőre hangzik, még csak nem is arról szól, hogy halálos betegségünk közepén álljunk neki a takarításnak. Hanem arról, hogyan éljünk olyan életet, amivel a fogyasztói társadalommal szembefordulva képesek vagyunk minálisra redukálni az évek során felhalmozott tárgyak mennyiségét. Ezt pedig akár a negyvenes éveinkben is elkezdhetjük – bár Magnusson szerint 65-től kimondottan ajánlott.

A módszer háttérgondolata a svéd kultúrában gyökerezik, amiben fontos, hogy halálunk után ne jelentsünk terhet rokonaink számára. A „haláltakarítás” így nemcsak nekünk könnyíti meg a tárgyak elengedését, de a hozzátartozóinknak is hatalmas segítséget jelenthet.

Fotó: Unsplash.com

Nagytól a kisebb felé

A takarítást a nagyobb dolgoktól kezdjük és úgy haladjunk a kisebbek felé, így sokkal kisebb rá az esély, hogy elakadunk a kis személyes mütyűröknél. Szortírozzunk a konyhában, dobáljuk ki a régi kabátokat és csak utána essünk neki a csecsebecséknek, fényképeknek. Fontos azonban, hogy a felesleges személyes tárgyaktól is meg kell válni, akármennyire nehéznek is tűnik elsőre.

Kérj segítséget!

Magnusson szerint jó ötlet lehet áthívni egy ismerőst, akinek nincs érzelmi kötődése a holminkhoz, ő segíthet  nekünk átlendülni a szentimentális pontokon. Egy ismerős friss perspektívát adhat és felhívhatja a figyelmet olyan felesleges tárgyakra is, amiket mi valamiért mégis megőriztünk róla. Ráadásul közösen sokkal kellemesebb a haláltakarítás is!

Adományozd el

Biztosan mindenki szekrényében áll egy halom ruhadarab, amit hirtelen, impulzívan vásárolt meg, de életében egyszer nem volt rajta. Ezeket ajándékozzuk el vagy adjuk segítő szervezeteknek, így a takarításunknak jótékony célja is lehet. Ha pedig azt érezzük, segíthetünk másoknak, valószínűleg szívesebben válunk majd meg az egyes daraboktól.

Gondolj a rokonokra

A halálváró takarítás lényege, hogy ne hagyjunk magunk után sok haszontalan holmit, amivel majd rokonaink bajlódnak. Szóval amikor szortírozunk, próbáljunk meg szeretteink fejével gondolkodni: fogja ezt bárki hordani, ha nekem sem kell? Illik ez a váza a gyerekeim otthonába? Kiteszik majd ezt a festményt, ha nem leszek? Ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérdezzünk, így biztosan tudni fogjuk, mi az, amire szeretteinknek még szüksége lehet.