Így csináld meg a halálváró svéd nagytakarítást

2018. április 12. |

Néhány hónapja nagy port kavart Margareta Magnusson könyve, amiben arról ír, hogyan tegyünk rendet az otthonunkban, hogy ne maradjon túl sok kacat utánunk, ha meghaltunk. Így kell csinálni a halálváró svéd takarítást.

Miután Margareta Magnussonnal háromszor is előfordult, hogy egy hozzátartozója halála után neki kellett elpakolnia a hátrahagyott kacatokat, úgy döntött, könyvet ír arról, hogyan takarítsunk ki a halálra készülve. A The Gentle Art of Swedish Death Cleaning című könyv nem annyira sötét, mint ahogy elsőre hangzik, még csak nem is arról szól, hogy halálos betegségünk közepén álljunk neki a takarításnak. Hanem arról, hogyan éljünk olyan életet, amivel a fogyasztói társadalommal szembefordulva képesek vagyunk minálisra redukálni az évek során felhalmozott tárgyak mennyiségét. Ezt pedig akár a negyvenes éveinkben is elkezdhetjük – bár Magnusson szerint 65-től kimondottan ajánlott.

A módszer háttérgondolata a svéd kultúrában gyökerezik, amiben fontos, hogy halálunk után ne jelentsünk terhet rokonaink számára. A “haláltakarítás” így nemcsak nekünk könnyíti meg a tárgyak elengedését, de a hozzátartozóinknak is hatalmas segítséget jelenthet.

Fotó: Unsplash.com

Nagytól a kisebb felé

A takarítást a nagyobb dolgoktól kezdjük és úgy haladjunk a kisebbek felé, így sokkal kisebb rá az esély, hogy elakadunk a kis személyes mütyűröknél. Szortírozzunk a konyhában, dobáljuk ki a régi kabátokat és csak utána essünk neki a csecsebecséknek, fényképeknek. Fontos azonban, hogy a felesleges személyes tárgyaktól is meg kell válni, akármennyire nehéznek is tűnik elsőre.

Kérj segítséget!

Magnusson szerint jó ötlet lehet áthívni egy ismerőst, akinek nincs érzelmi kötődése a holminkhoz, ő segíthet  nekünk átlendülni a szentimentális pontokon. Egy ismerős friss perspektívát adhat és felhívhatja a figyelmet olyan felesleges tárgyakra is, amiket mi valamiért mégis megőriztünk róla. Ráadásul közösen sokkal kellemesebb a haláltakarítás is!

Adományozd el

Biztosan mindenki szekrényében áll egy halom ruhadarab, amit hirtelen, impulzívan vásárolt meg, de életében egyszer nem volt rajta. Ezeket ajándékozzuk el vagy adjuk segítő szervezeteknek, így a takarításunknak jótékony célja is lehet. Ha pedig azt érezzük, segíthetünk másoknak, valószínűleg szívesebben válunk majd meg az egyes daraboktól.

Gondolj a rokonokra

A halálváró takarítás lényege, hogy ne hagyjunk magunk után sok haszontalan holmit, amivel majd rokonaink bajlódnak. Szóval amikor szortírozunk, próbáljunk meg szeretteink fejével gondolkodni: fogja ezt bárki hordani, ha nekem sem kell? Illik ez a váza a gyerekeim otthonába? Kiteszik majd ezt a festményt, ha nem leszek? Ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérdezzünk, így biztosan tudni fogjuk, mi az, amire szeretteinknek még szüksége lehet.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód