10 jó ok a saját zöldség termesztésére

2018. május 17.
Halas Dominika, a Konyhakertész bloggere 10 meggyőző érvet hoz nekünk arra, hogy idén miért érdemes helyet kapniuk a kertünkben a zöldségeknek is.

Felejtsd el a muskátlit az ablakpárkányon, mikor ugyanott megnő a csilipaprika is!

Mutatok ezerből tíz igazán jó okot arra, hogy idén inkább zöldséget ültess.

1. Az ízek

Ha elkezded, rájössz, hogy a saját termés ízét össze sem lehet hasonlítani a bolti zöldséggel. Hogyan lehet finomabb a házi? Úgy, hogy nem utazik több száz és ezer kilométert, hanem frissen kerül az asztalra, ráadásul te tudsz olyan fajtát választani, amiben nem a tökéletes forma vagy ütésállóság a szempont, hanem az íz.

2. Tiszta bio étel

Van rá lehetőséged, hogy a mag állapotától kezdve kövesd a növénykéd útját és nem kell vegyszerezned, ha nem akarod. Hatalmas kincs, hogy tudod, mit eszel.

3. Kiegyensúlyozott étkezés

Ha magad termeszted, akkor sokkal több zöldséget is fogsz enni. Először csak azért, mert ha már megérett, sajnálnád elpazarolni, de rövid időn belül rászoksz és kívánni fogod minden étkezéshez. “Maradt még egy kis saláta?”

4. Az ajándékkal soha nem lesz gondod!

Rengeteg csúcs gasztroajándékot lehet készíteni: fűszercsokor, aszalt paradicsom, chilifüzér! Vagy csak simán szüretelj néhány házi paprikát – a barátaid nagyon fogják értékelni az új hobbidat!

5. Szabadság

Talán lenyűgözhet az a gondolat, hogy egy olyan tudás birtokában leszel, amivel tudsz majd gondoskodni magadról és a családodról. És van egy sokkal kézzelfoghatóbb érvem is: kevésbé érintenek majd a növekvő zöldségárak!

6. A gyerek csak a paradicsomos spagettit eszi meg?

Bizonyított, hogyha bevonod a saját zöldség termesztésébe, akkor sokkal jobban kötődik majd a növényhez és szívesebben elfogyasztja! A kertészkedés amúgy is egy értékes családi program, amiből megtanulja, hogyan készül az étel teljesen az alapoktól. Ha pedig semmi sem hat, akkor legalább házi lesz a paradicsom a spagettihez…

7. Télen is lesz mit enned

Sok lett a bazsalikom? Tegyél el pestót! Jön a paradicsom dömping?  Főzd be pizzafeltétnek! Ha nincs kedved főzni, simán le is fagyaszthatsz zöldséget és még az is jobb lesz, mint a bolti.

8. Változatosság

A tányér tele lesz gyönyörű színes ételekkel, a kis terményeid pedig új ételek főzésére inspirálnak majd.

9. Mozgás

Ha van egy kis kerted, akkor szinte észre sem fogod venni, hogy egy komoly kardió edzésen voltál. Ki ne akarna úgy sportolni, hogy közben észrevétlenül múlik az idő és égnek a kalóriák?

10. Harmóniában a természettel

Vegyél részt ebben a csodás körforgásban: figyeld meg, ahogy kibújik a kicsi csíra, barátkozz a döngicsélő beporzó méhekkel, komposztálj és keverd újra a földbe! Ommmmmmmm…
Akkor? Ugye elkezded?