10 rózsaszín tó, amitől eláll a lélegzeted

2018. június 08.
Már önmagában az is egy természeti csoda, hogy  a folyók, tavak, tengerek és óceánok vize hányféle kék színben képes pompázni, és akkor jönnek a lázadó, extravagáns tavak, amik úgy döntöttek, hogy ők ugyan nem állnak be a sorba, hanem inkább formabontó módon, rózsaszínűek lesznek.

1. Hillier tó, Ausztrália

A világ legkülönbözőbb pontjain bukkanhatunk ilyen természeti képződményekre, amiknek a színe a halvány rózsaszíntől egészen a vörösig terjed, és némelyik még változtatja is azt, az évszak és a hőmérséklet függvényében.

2. Retba tó, Szenegál

Láthatunk pink tavakat a közeli Spanyolországban, de a 15000 kilométerre lévő Ausztráliában is, szóval mondhatjuk, hogy a jelenség globális. Na de mégis ,mi a titka a kéktől igencsak eltérő, élénk rózsaszín árnyalatnak? Nem más, mint a só!

3. Salina de Torrevieja, Spanyolország

Ezeknek a tavaknak a vize ugyanis rendkívül sós, olyannyira, hogy még a Holt-tengernél is nagyobb bennük a sókeoncentráció. Éppen ezért a legtöbb rózsaszín tóból bányásszák is a sót. Na de azért a képlet nem ilyen egyszerű, nem a só színezi el a vizüket, hanem a a magas koncentráció befolyásolja a tavak élővilágát, és ezt az igencsak elsózott vizet, csak néhány faj kedveli, a többi képtelen megélni benne.

4. Dusty Rose tó, Kanada

Az óceánok vizénél akár tízszer sósabbak is lehetnek ezek a tavak, amit a Dunaliella salina nevű alga (ellentétben minden más élőlénnyel) kimondottan kedvel, és így szinte egyeduralkodóként lepik el az egész vizet. Ez az alga pedig nagy mennyiségben termel karotenoid vegyületet, ami nagyon hasonló a sárgarépában található béta-karotinhoz. Nos ez a karotenoid pigmentvegyület felelős ezért a szexi színért.

5. Hutt lagúna, Ausztrália

Azért a nagy sókoncentrációval rendelkező tavak körül is színes az állatvilág, a bolíviai Vörös-tavat nyáron például szinte teljesen ellepik a madarak. Közel 20 000 flamingó száll le ilyenkor a tóra, a rövidcsőrűtől a chilein át, egészen az andoki flamingóig.

6. Laguna Colorada (Vörös-tó), Bolívia

A tavak színét még jobban kiemeli, hogy a partjaikon lerakódó só kifehéredik, és hangsúlyos kontúrt ad a víznek. Némelyik pedig olyan közel van a kék tengerhez, vagy óceánhoz, hogy a fotókon úgy néz ki, mintha Photoshoppal manipulálták volna a színeket.

7. Tuz Gola tó, Törökország


A temérdek sót természetesen igyekszünk felhasználni, és jó néhány rózsaszín tóban sókitermelés folyik. A sóbányászok seavajjal kenik be magukat, hogy megóvják a bőrüket a sós víz szárító hatásától.

8.Masazir tó, Azerbajdzsán

De ha nem kell minden nap órákon át sót bányásznunk a tóból, hanem éppen csak megmártózunk egy rózsaszín tóban, akkor az állítólag kifejezetten jótékony hatással van a tüdőnkre és a bőrünkre is. Ezeknek a tavaknak a vize csak bizarrul néz ki, de nem káros az egészségre.

9.Rózsaszín tó, Ausztrália

A sós tavak legsósabbikában, a tanzániai Natron tóban azért ne pancsoljunk, mert ez a világ leglúgosabb tava, 9-10 a víz ph-értéke. Ez a flamingókat nem zavarja, ők jól bírják, viszont a mi bőrünket már lemarná. Érdekessége, hogy a tóban elpusztuló állatok teteme a sónak köszönhetően szinte mumifikálódik.

10. Natron-tó, Tanzánia

 

Több csodálatos természeti jelenségért keresd a gardenista.hu-t!