Ha május, akkor irány a veteményes!

2018. május 18.
Májusban a piacok roskadoznak a palántáktól, a hidegre érzékeny vetőmagok pedig alig várják, hogy földbe kerülhessenek!

Előkészítés

Ha korábban nem tetted meg, vagy azóta elhanyagoltad, akkor gyomtalanítsd a veteményesed és jelöld meg, mit-hova szeretnél ültetni. Érdemes arra ügyelni, hogy ne a tavalyi helyükre kerüljenek idén a növények, sőt, akár az ugarolást is kipróbálhatod idén.

Kezdőknek

Májusban jön el az ideje például a csemegekukorica, a kapor és minden kabakos vetésének. A kabakosok azok a nagy tömeget fejlesztő zöldségek, amelyek őshazájának Indiát tekintjük. Ez az uborkák, dinnyék és tökfélék (a cukkini és patisszon is ide tartozik!) csoportja, amelyek termesztése olyan egyszerű, hogy nem érdemes kihagyni a konyhakertből.

Éljenek a kabakosok!

Futó és többnyire nagy leveleket növesztő habitusuk miatt néhányuk támasztékra szorul a jobb termesztés érdekében, ilyen az uborka például, de a nagyobb termetű zöldségek a földön fekve nőnek. Kivéve azoknál a bátor töktulajdonosoknál, akik képesek dacolni a gyakorlattal és akár lugasra is futtatják. Itt nálunk, néhány utcával arrébb volt erre kísérlet tavaly és meg kell mondjam, erős növények ezek, tényleg működik a dolog, de már csak a tökök súlya miatt is komolyabb támrendszerrel próbálkozzanak azok, akik most kedvet kaptak.

A kabakosok nagyon könnyen kelnek magról szabad földben is, így akinél ott figyel még zacsiban, most végre előveheti! A vetés módja kétféle is lehet, mindkettő tökéletesen működik: az egyik a hagyományos, ami szerint kb. 4-5 cm mély, tenyérnyi mélyedést készítünk, afféle kis fészket. Ebbe helyezzünk egy magot. A mélyedés visszatemetése után öntözzük meg alaposan a helyet és tartsuk kissé nyirkosan egészen addig, amíg szép kis palántáink nőnek belőle. Ha már erős palánták nőttek, lassan le lehet őket szoktatni a napi locsolásról, heti egy adag bőséges adag vízzel szépen fejlődnek majd egészen az ősz végéig.

Halmozzunk!

A másik ültetési mód szerint készíthetünk egy szép, úgy 20 cm magas halmot földből a veteményesben és annak tetejében egy fészket, ahova elültetjük és locsoljuk. A halom segít a földfelszíni hidegtől megvédeni a magokat, ezért akinek fagyzugos a kertje, érdemes ezt is kipróbálni. Sajnos nem vicc, májusban is előfordulnak fagyok, bár ebben az évben azért meglepetés lenne, nem igaz?

Palántavásár

A harmadik és egyben legegyszerűbb mód, ha kész palántát veszünk. Nincs bajlódás a magokkal, elülteted, locsolod, örülsz. No igen, a csigák azonban felettébb imádják a kabakosok finom, friss, dagi kis palántáit megenni, ezért igyekezzünk időben védekezni ellenük. Abigél remek ötleteket írt egy nemrégiben publikált cikkében a Gardenistán, itt elolvashatjátok!

 

Még több kerti tipp a gardenista.hu-n!