Így lehet okos az otthonod!

2018. június 20.
A PandArte bloggere érdekes dolgokat tesztelt az utóbbi napokban! Olyan okos eszközöket ismert meg és mutat be nektek, amikkel otthonunkat kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetjük, ráadásul mindezt pár gombnyomással.

Nagyon érdekes dolgokat teszteltem az utóbbi napokban! Olyan okos eszközöket ismertem meg, amikkel otthonunkat kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetjük, ráadásul mindezt pár gombnyomással. Csak le kell tölteni a megfelelő applikációt a telefonunkra vagy a táblagépünkre és már figyelhetjük is otthonunkat, irányíthatjuk eszközeinket! Látjuk például, hogy milyen otthon a levegőnk hőmérséklete és minősége, hogy van -e bármilyen mozgás a lakásunkban, hogy valaki kinyitott-e egy nyílászárót vagy le kell-e kapcsolni egy konnektort. Mindehhez pedig még otthon sem kell lennünk!

Én most az Apple HomeKit kompatibilis vezeték nélküli Elgato Eve otthonfigyelő rendszer eszközeiből teszteltem párat, amik nem csak esztétikusak, de számunkra nagyon hasznosnak is bizonyultak! Távoli eléréshez pedig egy iPadet használtam otthoni központként beállítva, de ez lehet persze akár egy Apple TV is. Mindjárt mutatom és miket, de előtte még egy kis hasznos infó.

Az automatizálás kényelme

Elég csábító dolog, hogy elég egyetlen pillantást vetnünk a telefonunkra, hogy teljes képet kapjunk, arról, mi történik otthonunkban, akár egy nyaralás alatt is! Az iPhone és iPad készülékekre letölthető Eve applikációba ugyanis az összes Eve eszközt be lehet kapcsolni, sőt minden Apple HomeKit kompatibilis eszközt is, így minden adatot egyetlen helyen láthatjuk. Értesítéseknek köszönhetően pedig még az applikáció megnyitására sincs szükség. Ezenkívül az Apple OTTHON applikációját is használhatjuk.

Az automatizálás extra kényelmei

Az Elgato Eve rendszerben egyszerű vagy egészen összetett szabályokat is megadhatunk, ehhez használhatjuk a különböző eszközök által érzékelt adatokat, változásokat, akár az időzítő funkciót vagy épp helyzetalapú beállítást. Néhány szuper életszerű példa:

  • Napnyugta után, ha a bejáratot figyelő Eve Motion mozgásérzékelő mozgást észlel, ennek hatására felkapcsolódik az Eve Energy konnektorba bedugott villany az előszobában, majd tetszés szerint beállított idő után lekapcsol.
  • Ha az Eve Degree 27 fok feletti hőmérsékletet mér, akkor az Eve Energyvel használt ventillátor bekapcsol.
  • Helyzet alapú szabályt beállítva az otthonunkat elhagyva lekapcsolódnak a HomeKit kompatibilis villanyok és konnektorok.
  • Azt is be tudjátok állítani, ami zseniális, hogy amikor felébredünk, a kávéfőzőnk automatikusan elinduljon
  • Esti tévézéshez automatikusan aktiválhatunk hangulatvilágítást például egy ‘movie light’ névvel létrehozott szabállyal. Beállíthatjuk, hogy a hangulatvilágítás aktiválódjon, ha a TV-hez használt Eve Energy adott fogyasztásnál nagyobb értéket mér ( azaz bekapcsoltuk a TV-t ).

A vezeték nélküli Elgato Eve termékek és funkcióik

 

Az Eve Room lakásunk levegőjének minőségét figyeli, hogy lássuk, mikor kell szellőztetni, vagy épp mikor érdemes párásítani kicsit. A cseppálló Eve Degree meteorológiai állomás segít, hogy megtudjuk a hőmérsékletet, páratartalmat és még a légnyomást is – fejfájósaknak, frontérzékenyeknek ez különösen hasznos lehet. Az Eve Motion mozgásérzékelő azonnal értesítést küld okostelefonunkra, ha mozgást érzékel lakásunkban. Az Eve Door & Window szenzor segítségével könnyen értesülhetünk arról, ha a nyílászárót kinyitották vagy ellenőrizni tudjuk bármikor, hogy zárva vagy nyitva van. Az Eve Energy konnektorral akár távolról is kikapcsolhatjuk a konnektorban felejtett elektronikai eszközeinket, így nem fogyasztják feleslegesen az áramot, és azon sem kell aggódnunk, hogy a bedugva felejtett műszaki cikkek balesetet okoznak. Az Eve Button egy kis hordozható távirányító, melynek egy vagy dupla kattintásához vagy hosszanti megnyomásához különböző funkciókat programozhatunk, így bizonyos funkciókat akár például egy kedves vendégünk is szabadon tud használni. Bár a fűtésszezonnak szerencsére vége, télen az Eve Thermo segítségével akár az iPhone-unkon keresztül állíthatjuk be a kívánt hőfokot, sőt, napirendhez igazíthatjuk, mikor milyen meleg legyen a lakásban.

Amiket mi teszteltünk!

Eve Door & Window  – nyílászáró szenzor

Én most ezt találtam a leghasznosabbnak, leginkább Ármin miatt:) A Door & Window szenzor azonnal jelez, ha nyitva maradt egy ajtó, vagy ablak! Nyáron a teraszajtónk non-stop nyitva van, ami egyrészről persze szuper, hiszen átjárja a levegő a lakást, másrészről pedig, ha éppen nem vagyok a szobában, Ármin pedig kinyitja az ajtót és kimegy egyedül, az most még nem annyira jó, hiszen csak két éves múlt. Szóval nem hagyjuk őt még a kertünkben sem egyedül, így a két szenzorból álló eszközt az elhúzhatós szúnyoghálónkra tettem fel, amit ő is simán ki-be tud csukni, ezért nagyon hasznos, hogy jelez a telóm, vagy az iPad, hogy bizony a kisfiam éppen nekiindult a nagyvilágnak. Lassan a bejárati ajtó kilincsét is el fogja érni, így oda talán még praktikusabb lesz a felszerelése. Igazából nagyon figyelünk rá, de egész nap minden percben azért nem tudunk, ez az eszköz viszont NON STOP figyelni tudja, ha mozgás történik.

Eve Degree – meteorológiai állomás 

Szerintem az Eve Degree (én ennek most egy elődjét az Eve Weathert használtam, aminek nincs LCD kijelzője) az abszolút alap dolog, amire szükségünk lehet, hiszen az időjárás mindenkit érdekel! Mióta Anyuka vagyok, talán még jobban, hiszen nem szeretem alul vagy túlöltöztetni a gyereket:) Ez az időjárásjelző nem csak a hőmérsékletet és a külső páratartalmat mutatja, hanem figyeli a légnyomásváltozást is, ami nagyon értékes információ lehet a fronthatásokra érzékenyeknek. Az app természetesen rögzíti az adatokat, a hosszútávú megfigyeléssel jobban átlátható az légnyomásérték és a tünetek összefüggései …a gyerekek pedig mint tudjuk, eléggé érzékelik sajnos a frontokat:

Eve Room – beltéri szenzor

EVE Room alkalmazáson keresztül megmutatja, hány fok van a lakásban, milyen a páratartalom és a levegőminőség. Itt is Anyuka szemszögből tudom a legjobban kiemelni az előnyét, hogy a gyerekszobában a páratartalom és levegő minősége azért elég fontos dolog szerintem, pláne, ha éppen megfázott a gyerkőc, és csúnyán köhög. A Room egyből megmutatja, hogy esetleg nem túl száraz-e a levegő és szükséges -e egy kis párásítás, ami segít csillapítani a köhögő rohamokat!

Az eszközök párosítása iPhone-nal vagy iPad készülékekkel egyébként nagyon egyszerű volt. Letöltjük az EVE alkalmazást vagy az Apple OTTHON applikációt használjuk, és hozzáadjuk a kiválasztott okos eszközöket, amiket a Bluetooth segítségével talál meg. Ha ez kész, már rögtön láthatóak az adatok

Ismerd meg őket apránként

Elsőre talán bonyolultnak tűnik ennyi okos dolog kezelése, de valójában egyáltalán nem az, sőt! Jó hír, hogy nem kell egyszerre, apránként is lehet okosítani az otthonodat, hiszen az eszközök külön-külön is megvásárolhatók. Mindenki megtalálhatja azokat, amikre tényleg szüksége van! A több eszköznek nagy előnye viszont, hogy együtt, nagyon sok minden automatizálható, így még kényelmesebb, biztonságosabb és egészségesebb lesz az otthonunk. Érdemes megismerkedni tehát lassan mindegyikkel.

PandArte