Így figyelj oda a kutyádra a nyári forróságban

2018. július 01.
A melegben muszáj fokozottan odafigyelnünk kedvenceinkre, és nem csak arra, hogy mindig tele legyen a vizes tálkájuk!

A nyári kánikula közeledtével muszáj szem előtt tartanunk néhány alapszabályt, hogy védjünk kedvencinket a hőségtől. A meleg ugyanis őket is megviselheti, és ráadásul még szólni sem tudnak, ha egy kis hűsítésre lenne szükségük.

Az első és legfontosabb, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: sose hagyjuk a kutyánkat bezárva a forró autóban! Ez elképesztően veszélyes lehet, pláne ha nem kalkuláljuk bele, hogy a lezárt autóban még a külső hőmérsékletnél is sokkal melegebb lehet.

A másik, talán kevésbé nyilvánvaló veszély a nyári szezonnal érkező szúnyoginvázió. A szúnyogok és a kullancsok rengeteg betegséget terjesztenek, gondoljunk csak a szívférgességre, amire már minden állatorvosi rendelőben figyelmeztetnek.

Az persze természetes, hogy a kutyának mindig (télen is, nyáron is) legyen friss, bőséges ivóvize, de nyáron arra is ügyeljünk, hogy hűsen tartsuk kutyánk tappancsait. Ne sétáljunk vele a forró betonon, hiszen az komoly hámsérüléseket okozhat neki. Arról nem is beszélve, hogy a kutyák is leéghetnek, ez pedig – akár az embereknél – fájdalmas lehet és bőrrákhoz is vezethet. Ennek ellenére sose kenjünk kutyánkra embereknek kifejlesztett naptejet, inkább figyeljünk rá, hogy kedvencünk mindig árnyékban pihenhessen.

Fotó: Unsplash.com