VETÉS: JÚLIUS-AUGUSZTUS
SZÜRET: OKTÓBER-DECEMBER
Mire figyelj?
A téli zöldségeket nem kell palántáznod, a magokat szórd egyenesen az ágyásba. A nyári vetésnél három fő ellenséged van: a meleg, a szárazság és a kártevők. Vetéskor alaposan locsold meg a talajt, kövesd figyelemmel a csírázás folyamatát és akár naponta is öntözd, ha nagy a szárazság. A kártevők ellen fedd le fátyolfóliával a növekvő termésed.
Édeskömény (ánizskapor)
A meleg nyári talaj tökéletes környezet az édeskömény magok növekedéséhez, a rövidülő nappalok miatt pedig kisebb a veszélye a felmagzásnak. Egyedül a szárazságot viseli rosszul a csírázás időszakában, ezért tartsd nedvesen a talaját az első időkben, nyugodtan tehetsz köré fűnyesedéket is mulcsként. A kifejlett gumó már nem ilyen érzékeny és még egy kis fagyot is elvisel. Októberben-novemberben fogyaszthatod is – nyersen, sütve vagy párolva! Még cserépben is vetheted. (Én ezt vetem: ‘Fennel di Firenze’)
Cékla
Nem a legnépszerűbb zöldség, de vegyél példát a menő éttermekről, ahol reneszánszát éli a cékla és élvezd a fakó hónapokban is a vibráló színeit. Golflabda-méretben a legfinomabb, de néhányat tarts meg teniszlabda-méretig is megnőni. A gyönyörű leveleit mángoldként fogyaszthatod, a kisebb leveleket még nyersen is nyugodtan elrágcsálhatod. A csírázáshoz kell neki a sok nedvesség, ezért áztasd be a magokat fél órára csapvízbe vetés előtt. Ha látod, hogy a cékla felülete parafa-szerű lesz, akkor több vízre van szüksége. Palántázhatod is és cserépben is vethető! (Én ezt vetem: ‘Detroit 2’)
Jégcsapretek (sörretek, japán retek) és fekete retek
Októbertől decemberig fogyaszthatod nyersen vagy párolva. A náthaszezonban kifejezetten jól jön majd! (Én ezt vetem: ‘Mooli Mino Early’ jégcsapretek)
Endívia és cikória
A salátaféléknek nagyon kedvez a nappalok rövidülése. Az endívia és a cikória húsos leveleit egyesével is szedheted, vagyis tépősalátaként is fogyaszthatod, de meg is várhatod, míg megnő és egészben leszedheted a zöldségfejet. (Én ezt vetem: ‘Fine de Louviers’ endívia)
Mángold
Télre válaszd a színes szárú mángoldot, hogy a tányérod a narancs, magenta és citromsárga színekkel legyen tele! Decemberben a fagyokkal elhalnak, de ha a földben hagyod, akkor tavasszal egészen korán újraéledhet, mielőtt felmagzana. (Én ezt vetem: ‘Bright Lights’)
Tarlórépa és karórépa (rutabaga)
Hasonlítanak egymásra, a tarlórépa leginkább fehér vagy fehér-rózsaszín, a karórépa pedig sárgás, de sárga tarlórépa is van és és fehér karórépa is, tiszta káosz… A termesztésénél arra kell figyelni leginkább, hogy a tarlórépa akkor a legfinomabb, amikor golflabdányi méretű, a karórépa pedig sokkal nagyobb méretnél sem fásodik el. Ha nem tudsz vele mit kezdeni, gondolj rájuk karalábéként és úgy hasznosítsd a konyhában! A földibolha kifejezetten szereti megrágni a leveleiket, úgyhogy fedd le fátyolfóliával a zöldségeket.(Én ezt vetem: ‘Petrowski’ tarlórépa, ‘Best of All’ karórépa).
Téli saláták
Ez nem egy fajta, hanem itt rengetegféle saláta közül választhatsz. Egyrészt vannak az ázsiai levelek, mint például a mizuna. Jól bírja a telet, bár az ágyásban ősszel a fátyolfólia alatt finomabbak lesznek a levelei és jobban is nő. Hagyományosabb választás a madársaláta (galambbegy saláta) – nagyon jó “filler”, gyorsan megnő, és kis helyen is elfér, és még decemberben is szedheted. Ha nagy a forróság, akkor még várj az elvetésükkel, nehogy felmagozzanak. (Én ezt vetem: ‘Choy Sum’, ‘Mizuna’, ‘Lollo Rossa’, ‘Madársaláta’)
+1 tipp: Cserépben még mindig vethetsz koriandert és petrezselymet, és ha jönnek a fagyok, csak menekítsd be őket a szobába!
Egyél saját termést télen is!