ÖKO: 3 tipp, mellyel jócskán lefaraghatunk a vécénk ökolábnyomából

2018. augusztus 21.
Kényes téma, de annál égetőbb: az angolvécék ökolábnyoma bizony nem túl megnyugtató. A pihepuha háromrétegű vécépapírnál és az ivóminőségű víznél azonban van zöldebb megoldásunk!

1. A vécépapír

A mi kultúrkörünkben szinte elképzelhetetlen, hogy ne használjunk vécépapír, de bizony a Távol-Keleten és Európa nyugati felén egyre gyakrabban lehet találkozni a fabarát, vízsugaras megoldással is. Nem feltétlenül kell lecserélnünk a vécét, ha kipróbálnánk ezt az alternatívát, a bidé vagy a közelben lévő zuhany is megteszi.

Ha ez a papírmentes megoldás még túl meredek lenne nekünk, akkor már az is haladás, ha kipróbáljuk a lebomló törlőkendőket, vagy kifejezetten olyan vécépapírt keresünk, amely újrahasznosított papírból készül és amely közepén nincs guriga. Az ár mellett azért is érdemes a nagyobb kiszereléseket választani ezekből, mert azzal kevesebb műanyaghulladékot termelünk. (Igaz, Amerikában már újrahasznosított papírcsomagolású verziók is léteznek, alig várjuk, hogy itthon is megjelenjenek ezek a típusok!)

Extra tipp: ha ügyesen vágjuk ki a vécépapír zacskóját, tárolásra újrahasznosítható zacskót kapunk.

2. A víz

A másik sarkalatos pont a vécé lehúzása. Léteznek ma már víztakarékos vécék, illetve olyan okos megoldások, mellyekkel szintén csökkenthető az elhasznált víz mennyisége. Ilyen például a tartályba helyezett nehezék, mellyel csak addig folyik a víz, amíg lehúzva tartjuk a vécét. Érdemes még a szürkevízzel is megpróbálkozni vécéöblítésre, akár egy mosdókagylóval összeépített vécé formájában, vagy a fürdővíz újrahasznosításával is, melyre egy izgalmas magyar találmány is rávilágít. Részletes infót az újdonságról ITT olvashatunk.

3. Szárazvécék

Na de itt sem a kifejezetten a kényelmetlen pottyantós vécére kell gondolni! A 20. század második felében a skandináv országokban hódítóútjára induló megoldás az emberi ürülék komposztálásán alapul. Egy üríthető tartály csatlakozik az ilyen típusú vécékhez, melyet ún. alommal takarnak be minden használatot követően. Ha otthon nem is vállalnánk be sokan ezt az alternatívát, a fesztiválok mobilvécéi helyett a komposztvécék egy nagyon kecsegtető, új perspektívát nyitottak.

Fotók: Pinterest