ÖKO: takaríts hulladékmentes tisztítóeszközökkel

2018. október 16.
A környezettudatos háztartáshoz a tisztítószerek zöldítése is hozzátartozik. Az alábbi alternatívák nem csak természetbarátok, de kompromisszumok nélkül működnek – ráadásul még hihetetlenül stílusosak is.

1.Dörzsik, kefék, partvisok

Elképesztően sok műanyag vesz minket körül a lakásban. Ha kicsit tudatosabban ránézünk, mivel is takarítunk, miből van a partvisunk, a vécékefénk stb., akkor arra jutunk, szinte mindegyik színtiszta műanyagból készül. De persze erre is van alternatívánk! Remek fanyelű, állati vagy szintetikus sörtéből készült – és nem utolsó sorban nagyon szemrevaló darabokat is választhatunk a természetesebb otthon és a kisebb ökolábnyom érdekében.

4 fotó megtekintése

2. Tisztítószerek

Az egyik sarkalatos pont, ha zöldebb háztartást szeretnénk vezetni, az a tisztítószerek kérdésköre. A boltok polcain található bio tisztítószerek sajnos még mindig műanyag (bár olykor lebomló) csomagolásban érkeznek hozzánk, így a legjobb megoldás, ha otthon kavarjuk be azt, amit csak lehet a takarításhoz. Az ecetes vagy citromos víz például betölthető sokszor használatos és nagyon csinos sprayfejes üvegekbe, míg a papírzacskóban árult fehérítő porok, tisztítószerek, mosószerek stb. pedig befőttes üvegekbe adagolva, felmatricázva a fürdőszobát is hihetetlenül stílusossá teszik.

2 fotó megtekintése

3. Törlőkendők, mosogatószivacsok

A papíralapú törlőkendők kétség kívül a legegyszerűbb megoldásnak bizonyulnak, ha takarításról van szó. Egy-egy törölgetés során viszont egy fél guriga is elmehet belőlük, így hosszútávon sokkal érdemesebb textilalapú alternatívát kikísérletezni a törölgetéshez, tisztításhoz. Ugyanígy a műanyag mosogatószivacsokat is érdemes bambuszrostból vagy egyéb textilhez varrt durvább felületű anyagból elkészíteni. Viszont arra nagyon vigyázni kell, hogy sűrűn és megfelelően fertőtlenítsük ezeket a tartós alternatívákat!

4 fotó megtekintése