Hamar magabiztossá válnak a friss anyukák egy tanulmány szerint

2018. október 18.
Egy kisbaba érkezése óriási változást és persze sok-sok bizonytalanságot jelent a szülőknek, de egy kutatás szerint a friss anyukák hamarabb beletanulnak, mint gondolnák.
Fotó: Unsplash.com

Hiába lendülnek működésbe azonnal az anyai ösztönök, mégis sok nő érzi magát bizonytalannak a kisbabájával töltött első időszakban. Hiszen minden újdonság, mindent ki kell tapasztalni, a segítő könyvek és segítő szándékú rokonok tanácsai pedig gyakran inkább összezavarják, mint megnnyugtatják az aggódó kismamákat.

De szerencsére az anyai psziché megdöbbentően gyorsan alkalmazkodik, legalábbis ez derül ki egy amerikai kutatásból, ami 2000 amerikai édesanya válaszai alapján készült. Az anyukák beszámolóiból kiderül, a legtöbben borzasztóan aggódnak az első hetekben, elsősorban azért, mert féltik a kicsik épségét, de az okok között szerepel még az etetések rendszeressége körüli bizonytalanság és az anyagiak feletti aggodalmak is.

Szerencsére azonban ez az időszak nem tart olyan sokáig, három hónap után ugyanis a legtöbb friss anyuka elkezdi jóval magabiztosabbnak és kompetensebbnek érezni magát. Persze új kihívást jelentő helyzetek mindig jöhetnek, de a lényeg, hogy alig 3 hónap és a kismamák fellélegezhetnek egy kicsit!