Egyedül küzdenek a mentális betegségekkel az anyukák

2018. augusztus 03.
Kiszivárgott brit adatok szerint ugyan minden ötödik édesanya küzd valamilyen mentális problémával, a segítséghez egyszerűen nem férnek hozzá.
Fotó: Unsplash.com

A brit statisztikák szerint igény ugyan nagyon is lenne rá, az Országos Egészségügyi Szolgálat mégsem képes megfelelő ellátást biztosítani a mentális problémákkal küzdő édesanyák számára. A kiszivárgott adatok szerint minden ötödik nő olyan problémákkal él, mint a szülés utáni depresszió vagy a szüléshez/terhességhez köthető poszttraumás stressz szindróma, mégsem férnek hozzá a szükséges egészségügyi ellátáshoz.

Agnes Hann, a Nemzeti Gyermekszületési Alap kutatója szerint az adatok sokkolóak és nagyon rossz fényt vetnek a brit egészségügyre: „Ezek az adatok azt jelentik, többezer nő küzd potenciálisan komoly károkat okozó szüléshez köthető mentális problémákkal, és nem kapják meg a szükséges segítséget. Az ilyen mentális problémáknak súlyos és hosszútávú következménye lehet az anyákra, a kisbabákra és az egész családra. Extrém körülmények között még tragédiához is vezethet – hiszen az öngyilkosság az egyik vezető halálok az anyukák között.”

A jelenlegi rendszerben az ellátáshoz forduló anyukák csak a szerencsében bízhatnak, hogy megkapják a szükséges segítséget: ha kisorsolják irányítószámukat, talán sorra kerülhetnek, más körülmények között hosszú ideig kell várniuk. Egyrészt problémát jelent a szakemberhiány is, de az is, hogy sok nőnek kilométereket kellene utaznia, hogy olyan pszichiátriai osztályra feküdhessen be, ahol kisbabája is vele lehet. Egész Anglia területén csak 15 olyan intézmény van, ahol működtetnek ilyen osztályt, összesen 115 ágyon kell osztozniuk az anyukáknak.

A brit kismamák 10-20 százaléka küzd valamilyen mentális problémával, ami az enyhe szorongástól a pszichózisig terjedhet. Évi 665,000 gyermekszületés mellett ez körülbelül 66-133,000 anyukát jelent minden évben.

TheGuardian