Ilyen az első újrahasznosított kerékpárút

2018. október 31.
Hollandiában nagy hagyománya van a kerékpározásnak, mára Amszterdamban és Hágában a megtett utak 70%-át kerékpárral teszik meg az ott élők. Nem csoda, hogy náluk épült meg az első műanyag hulladékból épült bicikliút prototípusa, amit remélhetőleg hosszabb szakaszok követnek majd.

Fotó: plasticroad.eu

Az észak-hollandiai Zwolle városában megépült 30 méteres úthoz 218 ezer darab műanyagpohárnyi hulladékra volt szükség. Nem elég, hogy ezzel a műanyagok jó helyre kerültek, de ez az anyag kétszer-háromszor tartósabb, mint bármilyen hagyományos út. Szenzorokkal figyelik a tartósságát, azt hogy miként reagál a hőmérséklet változásra és hogy hány kerékpáros halad át rajta, ezzel ez lett a világ első okoskerépárútja is.

De nem ez az egyetlen ilyen út náluk:  hamarosan Giethoorn városában is végiggurulhatunk egy ilyen szakaszon és a tervek szerint további teszthelyeken is épülnek majd új műanyag utak. A holland kormány hozzáállása követendő példa mindenkinek: az ország 2030-ra a felére csökkenti a nyersanyagok használatát és felgyorsítja az újrahasznosítást is.

Több ökohírért keresd a gardenista.hu-t!