Hétköznapi hősök: Szakszon Réka, a Menetszél Egyesület önkéntese

2018. december 20.
Képzelj el egy csapat önkéntest, akik szabadidejükben egészen mást csinálnak, mint az emberek zöme. Ők hátrányos helyzetű kisdiákokat korrepetálnak, hogy jobb jegyeik legyenek, hogy nőjön az esélyük a továbbtanulásra – és a tudás segítségével szerezzék meg a boldogulás lehetőségét. A Menetszél Egyesület önkéntese, Szakszon Réka mesél.

Szakszon Réka főállásban szerkesztő-újságíró, ha teheti, utazik, hogy új országokat fedezzen fel, ahol mindig valami izgalmasat tanulhat. Így ismerkedett meg a storytelling műfajával Skóciában, így volt újságírógyakornok Madridban, és így ismerkedett a digitális ifjúsági munkával Finnországban. Szabadidejének nagy része mégsem az utazással telik – önkéntesként dolgozik, hogy megannyi kisgyerek számára elhozza a boldogulás lehetőségét.

Hogy lett az életed része az önkéntesség?

Huszonegy éves koromban fél évig Bécsben önkénteskedtem egy közösségi rádiónál az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) keretében. Ekkor találkoztam először az önkéntességgel, itt nyílt ki számomra a világ, és személyesen is tapasztaltam, hogy mennyi nemzetközi lehetőség nyitott a fiataloknak, amiről sokan nem is hallottak még. Amikor visszajöttem Budapestre, a nemzetközi vonal megmaradt, de az önkéntességtől kicsit eltávolodtam: egy online kulturális magazinnál kezdtem dolgozni.

Pár év után kezdtem érezni, hogy hiányzik valami, és bár nagyon szeretek a média világában dolgozni, jó lenne közvetlenebbül is hatni az emberekre, és segíteni azoknak, akiknek szükségük van rá. Nem is kellett sokáig várnom a lehetőségre: ekkoriban kaptam egy SMS-t az egyik volt évfolyamtársamtól, hogy lenne-e kedvem a Máltai Szeretetszolgálatnál fiatal önkénteseket koordinálni, és cikkeket írni a programokról. Természetesen igent mondtam.

Hátrányos helyzetű gyerekeknek kezdtünk segíteni, és fokozatosan felépítettük a Budapesti Máltai Fiatalokat, vagyis a Máltai Szeretetszolgálat budapesti ifjúsági részlegét. Soha nem felejtem el az első kirándulást, amikor húsz gyerekkel egy napot a Hármashatárhegyen töltöttünk: sétáltunk, rengeteget játszottunk és beszélgettünk – késő este hazaérve teljesen kimerülve dőltem be az ágyamba: mégis nagyon jó érzés volt, hogy hasznosan töltöttem a napomat, és remélhetőleg a gyerekek sokáig emlékeznek majd a közös programra. Ez a jóleső fáradtságérzés később is minden gyerektáborban és kiránduláson elkísért.

A Menetszél hogyan jött az életedbe?

Egy évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy a Máltai Szeretetszolgálatból kiválva saját lábra állunk: ekkor fogtunk bele a Menetszél Egyesület létrehozásába. Tizenegy lelkes fiatallal alapítottuk az egyesületet: a csapatban mindenkinek megvan a feladata, különböző programokat koordinálunk, és jelenleg közel hatvan önkéntes vesz részt a tevékenységeinken. Az őszi időszak nagyon sűrű és egyben elképesztően motiváló is volt: folytattuk a korábbi programjainkat, de indítottunk újakat is, és nagyon sok önkéntes csatlakozott hozzánk.

Hogyan segítetek?

A Menetszél Egyesület hátrányos helyzetű gyerekek felkarolására jött létre. Elsősorban a tanulással való kiemelkedésében hiszünk. Korrepetáló programjainkon egy önkéntes általában egy vagy két gyereknek segít a tanulásban legalább fél éven át. A cél, hogy megszerettessük a gyerekekkel a tanulást, javítsanak a tanulmányi eredményeiken, és ezáltal a továbbtanulási esélyeik is nőjenek. Az ócsai szociális lakóparkban már több mint két éve korrepetálunk: minden félévben 25-30 gyereknek segítenek fiatal önkénteseink.

Idén ősszel Budapesten is elindult a program: a nyolcadik kerületi Molnár Ferenc Általános Iskolában korrepetáljuk a gyerekeket, és készítjük fel őket a felvételire. A későbbiekben több budapesti iskolában is szeretnénk majd megjelenni. Vasárnap pedig elindult a jelentkezés netkorrep programunkra is, ami egy teljesen új, innovatív kezdeményezés: a programban résztvevő önkéntesek online taníthatnak majd angolt vagy matekot, és segíthetnek abban, hogy a szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró, diplomával nem rendelkező szülők gyerekei is továbbtanulási lehetőségekhez jussanak.

Neked pontosan mi a feladatod?

Az egyesület elnökségi tagjaként sok szervezési feladatom van, a budapesti és ócsai korrepetáló programjaink vezetőit mentorálom, vagyis próbálom átadni nekik az eddigi tapasztalatainkat, segítek a tréningeken és a felmerülő problémák megoldásában. Emellett csütörtök délutánonként egy harmadikos kisfiúnak tanítok matekot és olvasást az ócsai korrepetáló programunk keretében, és próbálok minél többször ott lenni a hétvégi gyerekfoglalkozásokon is: a gyerekekkel közös játék mindig teljesen kikapcsol, és nagyon jó valami teljesen mást csinálni, mint a hétköznapokban.

Mit látsz, hogyan alakul Magyarországon az önkéntesség?

Bár még mindig le vagyunk maradva a legtöbb nyugat-európai országtól, de az elmúlt években látható egy fellendülés az önkénteskedési kedvben. Ebben talán közrejátszik az iskolai közösségi szolgálat is, ami bár több sebből vérzik, és elég vegyes volt a fogadtatása, annyit biztosan köszönhetünk neki, hogy a középiskolásoknak felnyitotta a szemét a társadalmi problémákra. Nálunk is van több olyan fiatal, aki a kötelezően teljesítendő ötven óra után is folytatta az önkénteskedést. A programjainkra egyrészt fiatal egyetemisták jelentkeznek, akiknek sok esetben gyakorlati tapasztalatnak is számíthat az önkéntes programon való részvétel, másrészt olyan fiatal felnőttek, akik már dolgoznak, de szeretnének a munkájukban szerzett tapasztalatokkal segíteni, vagy épp ellenkezőleg: valami teljesen mással is foglalkozni szabadidejükben.

Hogyan lehet az Egyesületnél önkénteskedni?

Általában konkrét programokra keresünk önkénteseket, és teszünk közzé felhívásokat, de természetesen bármilyen időszakban szívesen fogadjuk a jelentkezéseket, és segítünk megtalálni az érdeklődő fiataloknak a nekik legjobban megfelelő lehetőséget. Netkorrep programunkra az itt található rövid regisztrációs lap kitöltésével lehet jelentkezni, januárban pedig újraindul a jelentkezés a budapesti és az ócsai korrepetálásra is. A Menetszél Egyesület honlapján minden részlet megtalálható, de emailen is szívesen válaszolunk bármilyen felmerülő kérdésre.

A karácsonyi időszakra milyen programokat szerveztek, és mit hoz 2019?

Múlt hét vasárnap tartottuk a hagyományos karácsonyi foglalkozásunkat az ócsai lakóparkban, amit ahogy minden évben, idén is nagyon élveztek a gyerekek..

Alapvetően azonban nem az egyszeri, karácsonyi akciókban, hanem a hosszabb távú, rendszeres programokban hiszünk:

a tapasztalataink azt mutatják, hogy akkor lesz fenntartható egy program és időtálló a segítség, ha önkénteseink hosszabb időn keresztül segítik a gyerekeket. „Adj tudást ajándékba, online!” mottóval hirdettük meg netkorrep programunkat, amire január elejéig várjuk az önkéntesek jelentkezését. Ez lesz az egyik kiemelt programunk jövőre. Emellett folytatjuk a kerekasztalbeszélgetés-sorozatunkat is, amelynek keretében különböző szociális kérdésekről beszélgetünk meghívott vendégeinkkel.

Októberben az alkoholizmusról, novemberben a hajléktalanságról beszélgettünk: sokan voltak kíváncsiak a témákra, mindkét rendezvényre közel százan jöttek el. A januári alkalommal a tervek szerint a családon belüli erőszakról lesz majd szó. 2019-ben folytatjuk a korrepetáló programjainkat, és egy médiával kapcsolatos önkéntes programot is tervezünk, amire szociális témák iránt érdeklődő fiatal egyetemisták és újságírók jelentkezését várjuk majd.

További információk:

www.menetszelegyesulet.hu

https://www.facebook.com/menetszelegyesulet/

https://www.instagram.com/menetszelegyesulet/


Kapcsolódó