Tönkretehetjük a kapcsolatunkat a „babastresszel”

2019. január 05.
Sokan kerülnek az önvádaskodás végeláthatatlan örvényébe vagy vezetik le a feszültséget párjuk hibáztatásával, ha huzamosabb ideje várnak hiába a gyermekáldásra. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy meddő párokról van szó, azaz érdemes tudatosítaniuk magukban a feleknek: ez egy közös probléma, így közös a felelősség és a megoldást is együtt kell megtalálni!

A kisbabára vágyó párok a hosszabb ideje tartó próbálkozás során folyamatos kudarcélménnyel szembesülnek. Ez számos negatív érzelmi reakciót – szomorúságot, frusztrációt, dühöt, gyászt – válthat ki a pár tagjaiból. Ennek eredményeként, valamint a sikeres fogantatás reményének fokozatos elvesztése és a tehetetlenség érzése miatt, a felek gyakran jutnak odáig, hogy önmagukat vagy éppen egymást kezdik hibáztatni a sikertelenségért.

Kudarckezelés: mindenki másképp csinálja

Minden ember másképpen reagál különböző élethelyzetekben, ahogy a kudarccal is eltérő módon birkózunk meg. Azt a tényt, hogy valakinek nem sikerül olyan könnyedén a gyermekvállalás, mint azt remélte, bizony nem egyszerű elfogadni és feldolgozni. Előfordulhat, hogy míg az egyik fél őszinte beszélgetésekre és fizikai közelségre vágyik, addig a másiknak térre, magányra lehet szüksége. A különböző megküzdési módszerek sajnos eltávolodást is eredményezhetnek, amennyiben a pár nem tud nyíltan beszélgetni egymással érzelmeiről. Hogy a problémát közösen leküzdendő akadályként fogják fel, s ne a másik hibájaként kezeljék, nagyfokú toleranciára van szükség! A feleknek törekedniük kell arra, hogy elfogadják kedvesük viselkedését. A türelem és tolerancia tanúsítása elengedhetetlen ebben a nehéz időszakban.

Hibáztatás: nem megoldás

Meddőség esetén sokan önmagukat hibáztatják, ha azonban a párjuk is őket okolja, az különösen nagy törést és lelki megpróbáltatást jelenthet. Emellett a felek már pusztán a termékenységi nehézségek miatt is kevésbé érezhetik magukat nőiesnek vagy férfiasnak. A vádaskodás pedig csak ront a helyzeten, hiszen önbecsülési problémákat okozhat a már enélkül is stresszes és érzelmileg megterhelő időszakban.

Egymás támaszai

Talán a legfontosabb tudatosítaniuk magukban az érintetteknek, hogy ők, mint pár küzdenek fogantatási problémákkal, nem csak egyikük vagy másikuk. Közös ügy, amelynek megoldására is közösen kell törekedniük. A feleknek érezniük kell, hogy ebben az időszakban sincsenek egyedül, számíthatnak a másikra. A lelki támogatás és a nyílt, őszinte kommunikáció a sikeres párkapcsolatok egyik alapköve, mely a nehéz periódusban kiemelkedően fontos. Ha a pár együtt néz szembe a meddőséggel, akkor nem csak egymást, hanem kapcsolatukat is megerősíthetik.

Ragaszkodj hozzá! tippek pároknak:

  • Érdemes egymáshoz nyitottan, empátiával fordulnotok! Ha megosztjátok egymással érzéseiteket, félelmeiteket, sokkal közelebb kerülhettek egymáshoz, a másik támogatásából pedig erőt meríthettek.
  • Tartsátok tiszteletben és próbáljátok megérteni egymás érzéseit, akkor is, ha azok eltérőek!
  • Legyetek ott a másiknak a gyászszakaszban és az érzelmi kitörések esetén is! Bár máshogy fejezitek ki és dolgozzátok fel, ugyanazt élitek át.
  • Támogassátok egymást, úgy, ahogyan arra szükségetek van! Mindenki másféle gondoskodást igényel, tapasztaljátok ki, milyen típusú törődés esik jól a másiknak.
  • Törekedjetek arra, hogy a nehézségek közepette is pozitív, támogató szavakkal kommunikáljatok! Igyekezzetek kedvesen, segítő szándékkel szólni a másikhoz.
  • Állítsatok fel saját keretrendszert közös célok meghatározásával, amelyek teljesítése mindkettőtökön múlik! Járjatok például közösen mozogni vagy határozzátok meg együtt, min változtattok étrendeteken. Ugyanígy időzítsétek be, milyen vizsgálatokra jelentkeztek be, amelyekre elkíséritek egymást.

Meddőségről és az elérhető kezelési módokról további hasznos írások olvashatók a Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés weboldalán.