Új gyógyszer helyettesítheti az epidurált

2018. augusztus 27.
Az újfajta, hatékonyabb fájdalomcsillapító bevezetése a kutatók szerint csökkentené az epidurál injekciók előfordulását és így számos kockázattól megkímélné a kismamákat.

Fotó: Profimédia – Red Dot

A leggyakrabban használt szülés közbeni fájdalomcsillapító a petidin, amely az 1950-es évek óta a legszélesebb körben elterjedt szer. Hatékonysága azonban az elmúlt években erősen megkérdőjeleződött. A legnagyobb probléma, hogy a fájdalomcsillapító állítólag nem minden személynél hatásos, ezért a nők gyakrabban fordulnak a sok kockázatot magában rejtő epidurális injekcióhoz.

A Lancetben publikált friss kutatás szerint van jóval hatékonyabb készítmény: a remifentanil a tanulmány szerint nem csak a fájdalomcsillapításban sikeresebb, de további előnye, hogy a hagyományos szerekkel ellentétben nem injekció formájában adják be, hanem a kismama magának adagolhatja infúzión keresztül. Arról már vannak statisztikák, hogy az elterjedt fájdalomcsillapítót kapó kismamák 40 százaléka arról számol be, a készítmény nem segített, de egyelőre még arra sincs elegendő bizonyíték, hogy a remifentanil valóban hatásos lenne. Az mindenesetre már látszik, hogy az utóbbi után jóval kevesebb nő (19 százalék szemben a 37 százalákkal) kérte az epidurális injekciót, ami mindenképpen előremutató, hiszen ez a radikális érzéstelenítés számos komplikációt okozhat a szülés során.

TheGuardian