A közösségi média miatt félnek a szüléstől a nők

2018. szeptember 19.
A közösségi média rengeteg nyomást helyez a vállunkra, a szülés kérdésével sincsen ez másképp.

Fotó: Unsplash.com

Amióta szinte mindenki használja már a közösségi médiát, egyszerűen túl sokat tudunk egymásról. Az emberek megosztják a reggeli kávéjukat, a nyaralós fotókat, a frissen vásárolt cipőket és persze ha vannak, akkor a gyerekekről készült fotókat, történeteket is. Sőt, néhány anyuka – különösen a net „Mamás csoportjaiban” – részletekben menően mesél a szülés közbeni fájdalmakról, komplikációkról, szülőszobai horrorsztorikról. Ez pedig kártékonyabb annál, mint hogy simán kellemetlen olvasni.

A University of Hall kutatója a British Science Festivalon arról beszélt, az ilyen megnyilvánulások fokozhatják a félelmet a várandós kismamákban, egyes nőknek pedig teljesen elvehetik a kedvét a gyerekvállalástól. A terhes nők körülbelül 14 százaléka szenved a tokofóbiától, vagyis a szüléstől való félelemtől, ez az arány pedig 2000 óta folyamatosan növekszik, ami valószínűleg a közösségi média hatásának is köszönhető. A riogatás hatására rengeteg egyébként egészséges, komplikációmentes terhességet megélő nő kér előre császárt, nem ritkán a természetes szüléstől való rettegés miatt.

A netező anyukák és a Mumsnethez hasonló fórumok vezetői azonban azzal érvelnek, ezek a történetek – még ha ijesztőek is – nagyon hasznosak és tanulságosak lehetnek a többi nő számára. Szerintük nem ezeket a csoportokat és oldalakat kellene hibáztatni, hanem örülni, hogy végre van egy felület, ahol a nők szabadon beszélhetnek korábban tabunak számító témákról is.