Nem akkora őrültség, mint aminek hangzik: tapétát a mennyezetre

2019. február 25.
Egy rossz tapéta, rossz helyiségben biztos katasztrófa. De annyiféleképpen lehet jól csinálni, sőt, kreatív és merész megoldásokkal is érdemes kísérletezni! Kezdjük például azzal, hogy a függőleges fal helyett a plafonra ragasztjuk.

Valószínűleg mindenki látott már a függőleges falfelületektől elütő színűre festett plafont, főleg, hogy mostanság a vakító fehér fal a trendi, így ha valaki egy kis színt akar vinni a lakásába, akkor többnyire a plafonnal kezdi. Képzeljük most el, micsoda hatást kelt egy csodás mintás tapéta ugyanúgy a mennyezeten!

A lakberendezők azért szeretik a tapétát, mert sokkal erőteljesebb karakterrel ruházzák fel a tereket, mint a festék. Egy drámai, mintás plafonborítással a tulajdonos személyisége hihetetlen átütő erővel jelenik meg a szobában, viszont nem töri meg a fehér falak egész lakáson átívelő egységét. A plafon az a terület, ahol bátrak és kísérletezők lehetünk anélkül, hogy megzavarnánk az otthon harmóniáját!

 

A mennyezetre ragasztott tapéta ráadásul akkor is remek megoldás, ha a falakat nem lehetne átfesteni, alakítani, mert például faborítású vagy folyosóról lévén szó, sok az ajtó. A plafon ilyenkor is egy tiszta felület, nagyobb mintákat is ki lehet bontakoztatni rajta zavaró tényezők nélkül. Pont emiatt remek megoldás, ha valaki a konyháját szeretné kicsit személyesebbé tenni, vagy egy kis szobánál, ahol esetleg sok szekrényke és ablak bontja meg a falak egységét.

View this post on Instagram

Statement ceilings effortlessly add life, movement and texture to a space whilst managing to completely enhance an interior. Whether decorated with paint or wallpaper, a statement ceiling is a great way to occupy and take advantage of a space. This particular hallway is long and thin and adding the bold leaf print wallpaper to the wall may have the effect of making the room feel smaller and overwhelming, yet using the wallpaper on the ceiling adds the detail and visual interest, but doesn’t affect the space or illusion when it comes to sizing. It’s different, unique and eye-catching and a perfect option to add some colour and design to your home in a memorable way. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #interiordesign #interiordecor #interiordesigngoals #interiorstyle #homeideas #homedecor #homegoals #interorinspo #interiorlovers #interiorbloom #interiordesire #interiordetails #interiorforinspo #housenvy #homereno #homedetails #interior_and_living #dailydecordose #statementceiling #wallpaperceiling

A post shared by Clement Browne (@clement_browne) on

A módszer ott működik legjobban, ahol a mennyezet geometriája letisztult, egyenes vonalakkal határolt, négyzet vagy sokszög alakú, és nincs túl sok elem, ami megbontja: beépített lámpák, spotlámpák, ventilátor, stb. Ha a konyha vagy ebédlő többi berendezési tárgya túl jellegzetes, a lakberendezők inkább visszafogottabb mintát javasolnak a mennyezet borítására, vagy inkább a szomszédos helyiség mennyezetét fedjük be a kívánt mintával. Ha úgy választjuk meg a tapétát, hogy harmonizáljon az első helyiségünk karakterjegyeivel, akkor tökéletesen összeköti a két szobát és szerves egységet képeznek a lakáson belül.

A megvalósítás első lépése a megfelelő tapéta kiválasztása. Ez majdnem olyan, mint a tökéletes ékszert megtalálni egy ruhához. Döntsük el, miért akarjuk betapétázni a plafont az adott helyiségben, ez segít leszűkíteni a választékot. Több vibrálást, élénkebb színeket akarunk? Különleges textúrával akarjuk tovább mélyíteni a szoba karakterét? Vagy a lenyűgözés és meghökkentés a cél? Ha megvan a szín és a stílus, nem árt tisztázni még néhány dolgot. Ha a szoba hosszú és keskeny, válasszunk inkább olyan mintát, amelyik nonfiguratív, nem egy adott irányba halad vagy körkörös, különben könnyen egy bowlingpálya benyomását kelti a helyiség a tapétázás után. A tetőtéri szobákban pedig a plafont és a falakat is fedhetjük ugyanazzal a papírral, így egy barátságos kis fészket hozunk létre.

 

A megvalósításhoz nem árt szakembert hívni, hiszen a plafonra egyrészt nehezebb felvinni a tapétát, másrészt ha rosszul sikerül, nem ragad eléggé, később javítani is nehezebb. Ha mégis magunk szeretnénk befedni a mennyezetet, válasszunk inkább öntapadós tapétát, azzal egyszerűbb bánni, ráadásul eltávolítani is könnyebb, ha mégsem olyan a végeredmény, mint amire számítottunk.

Forrás: House Beautiful