Önbizalomnövelő mesék lányoknak

2019. április 02.
Április másodika a gyermekkönyvek világnapja. A lány hősökkel, lányoknak, lányokról szóló könyvek még mindig háttérben vannak a "fiús olvasmányokkal" szemben, de azért megfigyelhető változás az utóbbi években. Most olyan mesekönyveket mutatunk, melyek túllépnek a hagyományos királylányszerepeken, és megmutatják, hogy a lányok is lehetnek hősök.

Mára klasszikussá vált, és egyetlen nagylány éjjeli szekrényéről sem hiányozhat az Esti mesék lázadó lányoknak című kötet. De a klasszikus meséskönyvek között is szép számmal akadnak olyanok, melyek különösen lányoknak lehetnek bátorítóak, hogy merjenek szembeszállni a társadalmi dogmákkal, és valósítsák meg bátran álmaikat. Persze ezek a könyvek fiúknak is rendkívül szórakoztatóak.

Zog, a sárkány és Gyöngy orvos-királylány kalandjai

Zog, a színes sárkány története nem csak a sárkányiskoláról szól. Főszereplője a királylány, aki önzetenül ápolja a kalandok során megsérülő kissárkányt, majd nagylánnyá cseperedve a pipiskedés helyett inkább az orvoslást választja. A Zog, a sárkány című első kötet folytatása a Zog és a repülő doktorok, melyben Zog is doktor lett: Gyöngy királylánnyal és Linkóczy Lovaggal hármasban mindenkit meggyógyítanak, legyen az leégett hátú sellő, sérült egyszarvú vagy éppen náthás oroszlán. Gyöngy király nagybátyja viszont útjába áll a csapatnak, amikor rabul ejti Gyöngyöt, akinek szerinte királylányhoz méltóan kellene viselkedni. Még szerencse, hogy a balga királyt egy ismeretlen kór támadja meg, amin csak a doktor csapat segíthet. Így lesz Gyöngyből mimóza királylány helyett jogosan elismert orvos. A verses meséket Axel Sheffler remek illusztrációi teszik még élvezetesebbé.


Olina és a varázsszirmok

Mechler Anna könyve abban hasonlít a klasszikus lányoknak szóló könyvekre, hogy egy tündérlányról szól, ám ennek a kötetnek a főszereplője, Olina, különleges tündérlány, fontos feladattal. Ő lesz az orbáncfű gondozója. Bátran szembeszáll a kártevőkkel, kíváncsi és bár eleinte félszeg, elhiszi magáról, hogy képes megoldani hatalmasnak tűnő feladatokat is. A bűbájos mese mellett ráadásul a kötetből rengeteg érdekes információ megtudható a gyógynövényekről is.



Esti mesék lányoknak

Boldizsár Ildikó mesegyűjteményének hősei lányok. Olyan lányok, akiknek rengeteg akadályt kell legyőzniük. Ám egyvalami közös bennük: sosem adják fel, és mindig elnyerik méltó jutalmukat. Mindannyian különlegesek, szeretnek táncolni, álmodozni, okosak, bátrak. A történeteket Boldizsár Ildikó író-mesekutató válogatta össze a különböző kontinensek mesekincseiből. Európai, ázsiai és afrikai mesék is találhatók a kötetben.

Lánytörténetek

A fiúk gyakran legyintenek, és csak mosolyognak a lányokon, ha kalandokról és küldetésről van szó. De ahogy a kötet meséiből is kiderül, hatalmas tévedésben vannak. A főszereplők, Kata és Réka nem ijednek meg a saját árnyékuktól! Ha kell, elrejtőznek az istállóban, hogy a titokzatos tolvaj nyomára bukkanjanak. A vakmerő főhősöket semmi sem riasztja vissza. A hét izgalmas történet már nagyobbacska lányoknak és fiúknak való.

 

Fotó: Unsplash