Mit tanítottak a Disney-filmek a lakberendezésről?

2019. március 30.
Nem volt hiábavaló az a sok-sok óra, amit Aladdin, a 101 kiskutya vagy éppen a Mulan nézésével töltöttünk gyerekkorunkban. Felnőttkori lakásdekorációs ízlésünkre ugyanis azóta is nagy hatással vannak.

Nem is gondolnánk, hogy milyen mély hatással voltak ránk a Disney-világ meséi. Pedig ha körülnézünk otthonunkban, felfedezhetjük, hogy tudat alatt mennyi mindent rendeztünk pont úgy, mint ahogy a rajzfilmekben láttuk harminc évvel ezelőtt. Összegyűjtöttük a tíz legjobb Disney-lakástrendet.

Aladdin
Jázmin hálószobájának laza, mindenfajta erőlködéstől mentes eleganciája valószínűleg gyermekkorunkban még nem tudatosult bennünk, ám az egymásra rétegezett szőnyegek képét biztos, hogy tudat alatt elraktároztuk. A természtes anyagból készült, nagyobb méretű juta vagy gyékény szőnyegre helyezett kisebb szőttes meghittséget, melegséget visz még a legnagyobb terekbe is.

101 kiskutya
Abban mindenki egyetért, hogy Szörnyella de Frász nem a világ legkedvesebb embere, de abban is megegyezhetünk, hogy a hálószobájának rózsaszín-piros színkombinációja az egyik legmenőbb a film- és dizájntörténelemben egyaránt. Kockázat nélkül nincs győzelem.

Szépség és a Szörnyeteg
Bár az alaptörténet egy elég nyomasztó szituációból indul, (a Szörnyeteg fogságban tart egy lányt, míg az belé nem szeret) a beépített könyvespolcok a kastélyban annál szívderítőbbek. A lakásunk valószínűleg sosem lesz akkora, mint egy palota, de hasonló padlótól plafonig érő polcrendszer bármikor igazi vizuális élménnyé teszi az egyébként üres falakat.



Hófehérke
Hófehérke kunyhójában az ajtófélfák faragása igazi mestermű. Erős késztetést érez tőle az ember, hogy hasonló rusztikus megoldásokat alkalmazzon a lakberendezésben, hiszen a fa sosem megy ki a divatból.

Alice Csodaországban
Fura, de igaz: minél többfélék és minél kevésbé passzolók egy étkészlet darabjai vagy az étkezőasztal körüli székek, annál jobban néz ki az összhatás. Gondoljunk csak Alice és barátai élénkrózsaszín kagylófoteljeire vagy a beszélő teáscsészékre.



Susi és Tekergő
A semleges árnyalatú fa deszkák persze időtállók, de a geometriai mintás padlóborítás is bármikor megállja a helyét. Emlékezzünk csak vissza Jim Dear és Darling otthonára, ahol a fukszia lila szőnyeg és a zöld-kék padlócsempe is megjelent egymás mellett. Minimalizmus még nyomokban sem fedezhető fel.

Jégvarázs
Ne tévesszen meg senkit Elza ajtajának tobzódó dekorációja. Ami igazán lényeges, az maga az ajtó. Felejtsük el a hagyományos kilincseket, keressünk helyette valami díszes, különleges antik darabot egy bolhapiacon.

Pán Péter
Ma mindenki egy Instagram-kompatibilis, hatalmas szárnyas ablakról álmodik. Wendy-nek pedig csak oda kellett kuporodnia álmodozni melléje. A kárpitozáson persze lehetne változtatni, de a masszív, osztott ablak egy csoda.

Hihetetlen család
Mindenki tudja, hogy a Hihetetlen család igazi sztárja Edna, a divattervező, így nem meglepő, hogy a lakása maga a sikk, ahogy ő maga is. Gondoljunk csak a kőborítású falra! Bár lefesteni picit talán túlzás, de a masszív textúrájú felület ötlete briliáns.

Mulan
A keleti lakberendezés legnagyobb találmánya a térelválasztó paraván. A harmonikaszerűen összecsukható elválasztók pillanatok alatt kihúzhatók vagy összetolhatók, és annyiféle változat közül választhatunk, hogy biztosan találunk az ízlésünkhöz és otthonunkhoz illőt.

Fotók: Profimédia/Red Dot