Ő Katie Bouman, aki először készített fotót egy fekete lyukról

2019. április 12. |

Katie Bouman írta meg azt az algoritmust, amellyel lehetővé vált elkészíteni a történelem első felvételét egy fekete lyukról.

A teleszkópokkal a kutatók a világ minden táján gyűjtöttek adatokat a fekete lyuk környékéről, ám még hiányzott az a kifinomult algoritmus, amely a hatalmas adathalmazból egyetlen pontos képet tud létrehozni. A 29 éves programozónő, Katie Bouman elkészítette ezt a programot, ezzel pedig beírta magát a tudomány történetébe.Bouman posztdoktori tanulmányokat folytató kutató a Harvard-Smithsonian Intézet Asztrofizikai Központjánál. Közel hat éve dolgozik az algoritmuson, melyet még akkor kezdett el írni, mikor diplomázott a híres Massachusetts Institute of Technology-n.

“Hitetlenkedve nézem, ahogy a történelem első fotója egy fekete lyukról felépül” – írta Twitterén Katie Bouman a nagy napon. Politikusoktól színészekig rengetegen gratuláltak a programozó kutatónőnek.

A képen látható fekete lyuk a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található. Ez a fekete lyuk 55 millió fényévnyire van a Földtől, a tömege pedig 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.

Fotó: Getty Images, Profimédia/Red Dot

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?