Ő Katie Bouman, aki először készített fotót egy fekete lyukról

2019. április 12.
Katie Bouman írta meg azt az algoritmust, amellyel lehetővé vált elkészíteni a történelem első felvételét egy fekete lyukról.

A teleszkópokkal a kutatók a világ minden táján gyűjtöttek adatokat a fekete lyuk környékéről, ám még hiányzott az a kifinomult algoritmus, amely a hatalmas adathalmazból egyetlen pontos képet tud létrehozni. A 29 éves programozónő, Katie Bouman elkészítette ezt a programot, ezzel pedig beírta magát a tudomány történetébe.



Bouman posztdoktori tanulmányokat folytató kutató a Harvard-Smithsonian Intézet Asztrofizikai Központjánál. Közel hat éve dolgozik az algoritmuson, melyet még akkor kezdett el írni, mikor diplomázott a híres Massachusetts Institute of Technology-n.

“Hitetlenkedve nézem, ahogy a történelem első fotója egy fekete lyukról felépül” – írta Twitterén Katie Bouman a nagy napon. Politikusoktól színészekig rengetegen gratuláltak a programozó kutatónőnek.

A képen látható fekete lyuk a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található. Ez a fekete lyuk 55 millió fényévnyire van a Földtől, a tömege pedig 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.

Fotó: Getty Images, Profimédia/Red Dot