Nem csak csomó jelezheti a mellrákot

2019. június 08.
Általános vélekedés, hogy a mellrákot az jelzi, ha csomót tapintunk a mellünkben. Ám nem árt odafigyelni a bőrelváltozásokra, a mellbimbó formájára is, mert sok más apró tünet is mutathatja, hogy jobb, ha felkeressük az orvosunkat.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének tanulmánya szerint hatból egy mellrákkal diagnosztizált nőnél sokkal kevésbé egyértelmű jelek utaltak a betegségre, mint a csomó. A mellbimbó elváltozásai, vagy éppen súlyvesztés miatt keresték fel orvosukat. “Ezért fontos, hogy a mellünket egészében figyeljük, hogyan néz ki általában, így bármilyen változásra felfigyelhetünk és orvoshoz fordulhatunk” – figyelmeztetett Dr. Neelima Denduluri, az Amerikai Onkológiai Hálózat mellrák tagozatának vezetője. Összeszedtük, mi az az öt tünet, amivel jobb, ha nem várunk, és elmegyünk ellenőrzésre.


1. Gödröcskés, pikkelyes, foltos vagy gyulladt bőr
Mindenki maga ismeri a mellét, így ha bármilyen változást tapasztalunk, figyeljünk rá. “Bármilyen szokatlan vastagodás, pirosság, kiütés, gödröcske vagy pukli a bőrön, a mellbimbó környékén jel lehet, így jobb elmenni az orvoshoz egy ellenőrzésre” – mondja Dr. Debra Patt szülész-nőgyógyász, onkológus.

2. Megváltozott mellbimbó
Csak a modelleknek van tökéletes, kör alakú, szabályos mellbimbója. Valójában mindenkinél eltérő színe, formája, textúrája és elhelyezkedése van. Ez mind normális, az viszont mellrákra utalhat, ha saját magunkhoz képest megváltozik a mellbimbó. Például ha valakinek befelé forduló a bimbója, és ez egyszer csak megváltozik, hegyessé válik, vagy részben kifordul, ne halogassuk az orvoslátogatást. Ugyanez vonatkozik a szín és textúra átalakulására.

3. A mellbimbó váladékozása
Ha valaki nem terhes és nem szoptat, a mellbimbó bármilyen váladékozása aggasztó jel. A mellrákra vagy az agyalapi mirigy megbetegedésére utalhat a pirosas, zöldes, vagy éppen szagos nedvedzés.

4. Fájdalmas duzzanat
A fájdalmas és duzzadt mell előfordul a menstruációt megelőző napokban vagy éppen terhesség alatt, ám ha ez eltér attól, amit máskor is érzünk, jelezhet mellrákot is. “A tumor méretétől és elhelyezkedésétől függ, okoz-e ilyen elváltozásokat a mellben. Megint arra érdemes figyelni, normálisan milyen érezetek szoktak előfordulni mellünkben, és ha szokatlan dolgot tapasztalunk, jobb ellenőriztetni” – mondja a nőgyógyász.

5. Mellhez nem köthető változások

A hátfájás, nyakfájás, megmagyarázhatatlan súlyvesztés mind olyan tünet lehet, melyekkel a nők orvoshoz fordulnak, és lehetséges, hogy végül mellrákkal diagnosztizálják őket. Ez azért lehetséges, mert a mellrák már azelőtt áttéteket képezhet, hogy egyáltalán tüneteket okozna a mellben. “Nem lehetetlen minden apró jelet még idejekorán észrevenni, de ebben a nők saját maguk legjobb segítői”- mondja az onkológus. Ismerjük a testünket, figyeljünk minden változásra, és ne halogassuk az orvoslátogatást.

Az AVON és a Marie Claire közös mellrák elleni kampányáról ITT olvashatsz!

Forrás: Women’s Health Magazine
Fotó: Getty Images