A férfiaknak sem a génjeiben van a rendetlenség

2019. július 13.
Nem menti fel többé a férfiakat a házimunka alól az a nézet, hogy egyszerűen genetikailag képtelenek érzékelni a rendetlenséget és koszt, ezért takarítanak kevesebbet, mint a nők. A tudomány bebizonyította, hogy ez nem igaz.

A Kalifornia Egyetemen végzett friss kutatás szerint a férfiak nem vakok a rendetlenségre, pont ugyanannyira érzékelik a káoszt és koszt otthonukban, mint a nők. Az igazság az, hogy egyszerűen kevésbé büntette gyermekkorukban és bünteti felnőttkorukban őket a társadalom azért, ha rendetlenségben élnek, mint a nőket, ezért nem is takarítanak annyit.

Egyenlőtlenségek a házimunkában
A oktatásban és munkahelyeken tapasztalható egyre nagyobb szintű egyenlőség ellenére még mindig a nők vállát nyomja jobban a házimunka súlya. “A nők átlagosan közel másfél órát töltenek minden nap főzéssel, takarítással, mosással és vasalással. A férfiak ezzel szemben csupán fél órát fordítanak a ház körüli teendőkre, és ebből is legfeljebb csupán 10 perc a rendrakással és súrolással töltött idő” – vázolja a helyzetet Sarah Thebaud szociológus, a kutatás vezetője. Az pedig könnyen belátható, hogy ha több időt kell házimunkával tölteniük, a nőknek kevesebb idejük jut az alvásra, kikapcsolódásra, sportolásra, így a kiégés is jobban fenyegeti őket.


Ugyanaz a szemét
A vizsgálat során ugyanazokat a képeket mutatták háromszáz férfinak és nőnek nappali szobákról és konyhákról. El kellett dönteniük, melyik helyiségeket látják rendezettnek, rendetlennek, koszosnak, majd egy skálán kellett értékelniük a rendetlenség fokát. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a férfiak és a nők ugyanolyan koszosnak látják a rendetlen lakásokat, nincs különbség a két nem között. Miért végeznek mégis több házimunkát a nők, ha a férfiak is ugyanúgy észlelik a koszt?

Eltérő elvárások és önbeteljesítő lustaság
Az egyik ok az lehet, hogy más elvárásokat támasztanak a nők és férfiak felé. A nőket jobban elítélik, ha egy porcica is száll a lakásukban, és ezek az árgus szemek jobban motiválják a nőket arra, hogy rendet tartsanak.
A társadalom más módon is sokat tesz azért, hogy a férfiak úgy érezzék, nekik nem kell ugyanúgy kivenniük a részüket a mosogatásból. A fiúk már gyermekkoruktól kezdve hallják, látják, mikor rendetlen íróasztalukat egy kézlegyintéssel intézik el, hogy a férfiak lusták. Ezt annyiszor ismétlik el nekik felnőtté válásukig, hogy a végén tényleg azzá válnak, legalábbis ami a házimunkát illeti. A sztereotípiák önbeteljesítő jóslatként működnek.
“A jó hír, hogy elegendő kollektív akarattal, a régimódi társadalmi elvárások megváltoztatásával lehet változtatnia  helyzeten” – mondja a kutatásvezető. Gondoljuk meg kétszer is, mielőtt egy lakásban uralkodó rendről (vagy rendetlenségről) ítélkezünk, másrészt mutassunk példát gyermekeinknek magunk is a házimunka egyenlő felosztásáról.

Forrás: Live Science
Fotó: Unsplash