5 hétköznapi dolog, amit az űrkutatásnak köszönhetünk

2019. július 27.
Ha valakit még nem nyűgözött le az űrkutatás és a NASA munkája, azután biztosan az űrutazás rajongójává válik, hogy megtudja, a hajvasalót és a memóriahabos matracot is az űrtudománynak köszönhetjük.

Ha alaposan körülnézünk az otthonunkban, rengeteg olyan tárgyra bukkanhatunk, melyekről nem is sejtettük eddig, hogy az asztronauták használták először. Többet köszönhetünk az űrkutatásnak, mint gondolnánk.

1. Nike sportcipők
Ha nekünk is a kedvenc sportcipőnk a Nike Air Max, jobb, ha tudjuk, hogy tulajdonképpen asztronauta cipőben sétálgatunk. A rendkívül népszerű sportcipő ütés elnyelő anyaga, a jellegzetes párna a cipő talpában, eredetileg az űrhajósok sisakjához készült egy speciális formával, mellyel a gumit könnyű és lufiszerű formára lehetett alakítani.


2. Memóriahabos matracok
A NASA-nak dolgozó Charles Yost fejlesztette ki az 1960-as években a memórihabot, hogy kényelmesebbé tegye az űrhajók ülését, illetve javítsa az estleges ütközésekkor az űrhajósok védelmét. Az egyszerre puha és rendkívül nagy energiát elnyelni képes anyag tökéletes volt az amerikai űrhivatal repülőihez, mára pedig szinte nincs olyan otthon, ahol ne lenne legalább egy olyan termék, párna, matrac vagy utazópárna, melyhez felhasználták a technológiát.

3. Fülben használható lázmérő
Ahogy a csillagászok pillanatok alatt megmérik az infravörös tecnológiával a csillagok és bolygók hőmérsékletét, úgy mérjük meg mi is gyermekünk lázát egy gombnyomással a fülben használható lázmérővel. Azért rendkívül praktikus módszer, mert nem érintkezik közvetlenül a lázmérő a testváladékokkal, hiszen nem kell hozzáérinteni a bőrhöz, így jelentősen csökkenthető a fertőzések átadása egyik emberről a másikra az ilyen típusú lázmérőkkel.

4. Karcolásálló üveg
1972-ben az Amerikai Egyesült Államokban rendeletet hoztak, hogy minden napszemüveg és látáskorrigáló szemüveg lencséjének törésállónak kell lennie. A probléma csak az volt, hogy a szemüveglencséket túlnyomórészt üvegből készítették ekkoriban, így áttértek a műanyag lencsékre. Egyrészt így valóban törésálló, könnyű és olcsóbb szemüvegeket készítettek, ám a műanyag könnyen karcolódott. Az űrből érkezett a segítség: olyan anyaggal vonták be a szemüveglencséket, amilyennel az űrhajósok sisakjának az ablakát.


5. Kvarcórák
A NASA-küldetések egyik kulcsa a pontosság. Ezért kérte fel az űrhivatal a General Time Corpot, hogy fejlesszenek ki egy kvarcórát. A kvarckristályok ugyanis több milliószor vibrálnak egy másodperc alatt, ha elektromosan stimulálják őket, így olyan megbízható órát tudtak előállítani, mely megfelelő alap volt a küldetésekhez. Minket pedig a hétköznapokban segítenek ezek az órák, hogy pontosan érkezzünk a megbeszélésekre és találkozókra.

6. Hajvasalók
A fényes, puha és sima haj titka az űrkutatás nanokristálya. Mikor a speciális kerámia nanorészecskéket felhevítik, pozitív vagy negatív ionokat bocsátanak ki, melyekről kiderült, hogy rendkívül hatékonyak a hajformázásban.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash