Kezdjük zöld szemlélettel a tanévet!

2019. augusztus 31.
Nem árt, ha tudatosan állunk a sulikezdéshez, és körültekintően döntünk arról, hogy mit és mennyit vásároljunk, hogy ne tegyünk indokolatlan terhet élő környezetünkre sem. Íme néhány tipp, hogy minél kevesebb szeméttel induljon a tanév!

1. Ne ess túlzásokba!

A legtöbb bevásárlóközpontban és írószerboltban jól látható listákat találunk mindarról, amire a tanév alatt szükség lehet. Mi tagadás, a hasonló felsorolások hasznosak lehetnek, hogy semmi ne maradjon ki a beszerzésnél, a mennyiségek azonban sokszor túlzók, hiszen az üzlet a lehető legtöbb terméket szeretné értékesíteni. Nem árt tehát végig gondolni, miből mennyi fog elfogyni ténylegesen júniusig, mielőtt felvásárolnánk a boltot. Ha pedig valamiből mégis keveset vettünk, év közben is tudjuk pótolni.

2. Használd újra!

Sokan anélkül indulnak neki az iskolakezdési bevásárlásnak, hogy megnéznék, mi maradt az előző tanévről. Évzáró után érdemes eldobozolni és felcímkézni a maradék füzeteket, jegyzettömböket, zsírkrétákat, mappákat, festékeket, körző- és töltőceruzahegyeket, hiszen így rengeteg mindent nem kell majd újból megvenni, és nem tornyosulnak otthon a felesleges iskolaszerek.

3. Okosan csomagolj!

Az évkezdési rituálék talán legfontosabb eleme a könyvek és füzetek becsomagolása. Ha azonban jobban belegondolunk, a füzeteket nem feltétlen kell védeni, hiszen anélkül is tartósak és strapabírók, arról nem is beszélve, hogy a dekoratív, mintás darabokat kár lenne eltakarni. Ha egy mód van rá, a könyvek miatt se termeljünk műanyagszemetet, de ha mégis csomagolunk, a vastag, lehetőleg újrahasznosított papír is tökéletesen megfelel a kopások, karcok elleni védelemre.

4. Add tovább a könyveket!

Az épen megőrzött könyvek tökéletesen alkalmasak arra, hogy több évig használjuk őket. Remek módszer az évkezdési költségek csökkentésére, ha a bolti ár alatt kicsivel eladjuk a még használható könyveket. Akár örömet is szerezhetünk azzal, ha elajándékozzuk őket rokonoknak, barátoknak, vagy olyan családoknak, akiknek anyagi nehézséget okoz az iskolakezdés.

5. Vásárolj minőségi tollat!

Elsőre meglepőnek tűnhet a sorban, de gondoljunk csak bele, mennyi elromlott olcsó toll repül a szemetesekbe egy általános vagy középiskolai év alatt. A minőségi, lehetőleg fém, utántölthető tollakkal nemcsak, hogy sokkal kellemesebb írni, de akár évekig is működnek, élettartamuk végén pedig nem keletkezik belőlük műanyagszemét az óceánjainkban.

„A jövőnk szempontjából nélkülözhetetlen, hogy csökkentsük hulladéktermelésünket, különös tekintettel a műanyagokra – – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője. – A mindennapokban alkalmazott praktikák mellett elengedhetetlen, hogy azokon az alkalmakon is odafigyeljünk, amikor a kereskedelem jelentős, néha felesleges fogyasztásra ösztökél, amivel ráadásul nagy terhet rovunk a környezetünkre – ha belegondolunk, ilyen a tanévkezdés is. Ha átgondoltan, a fenntarthatóságot szem előtt tartva cselekszünk, nemcsak pénzt spórolhatunk, de ami még fontosabb, hogy jó példát mutatunk gyermekeinknek, a jövő generációjának is.”

Fotó: Getty Images

Hamarosan indul GO GREEN kihívásunk, csatlakozz te is!