ÖKO: megszégyenítés helyett bátoríts másokat a zöld életmódra!

2019. szeptember 03. |

A Go Green kampányunk elstartolt, mi pedig csak arra tudunk bíztatni mindenkit, hogy ne csak a saját életünkbe hozzunk környezettudatos szokásokat, de sarkalljunk erre másokat is. Hiszen csoportban sokkal könnyebb megküzdeni a nehézségeinkkel, jól esik megosztani a sikereinket és így faraghatunk normát valamiből, ami most még különcnek számít. Persze nem mindegy, hogy hagyan tesszük mindezt!

Legyen norma a zöld életmód

A Quibit nemrég egy hosszú cikkben fejtegette a pszichológiai hátterét annak, miért nem érdemes másokat sértegetni a nem környezettudatos életmódjuk miatt. A konklúzió az volt abban az anyagban, hogy a másoknak való megfelelés nagyon erős motiváló erő arra, hogy változtassunk az életmódunkon, míg a megszégyenítés a lehető legtaszítóbb. Ez persze lehet nagyon negatív is, de a környezettudatosság esetén kifejezetten pozitív ez a mechanizmus. Nincs más dolgunk tehát, mint normává tenni a zöld életmódot és marginalizálni a pocsékolást, halmozást, a műanyaghasználatot és társait. Mindehhez a legjobb módszer az, ha a megszégyenítés helyett példát mutatunk és bátorítunk másokat, hiszen a szégyen az egyik legnegatívabb érzés, amellyel hosszútávon elijeszthetjük a zöld életmód iránt érdeklődőket.

Mutass utat!

Ha mi már haladók vagyunk a környezettudatosság terén, akkor gondoljunk vissza a kezdőlépésekre. Mindenki volt kezdő és ez segíthet abban, hogy átérezzük a másik pozícióját. Mutassunk inkább utat afelé, hogy hogyan lehetne jobb abban, amit elkezdett ahelyett, hogy egy életre elvennénk tőle a kedvét. Persze a rengeteg negatív klímakatasztrófa-hír közepette ez korántsem könnyű feladat, de gondoljunk arra, hogy jobb, ha valaki tökéletlenül törekedik a változtatásra, mint ha sehogy nem tenné ezt. A pozitív visszacsatolás ahogy az élet más területén, itt is segítségünkre lehet: motiválhatja a zöldülőt abban, hogy elmélyedjen ebben az életformában és egyre jobb legyen benne.

A fókusz legyen rajtad

“Ha mindenki tisztára seperné a maga portáját, az egész világ tiszta lenne.” – mondta Teréz anya. A környezettudatosságra is igaz ez a mondás, érdemes a saját feladatainkra és nehézségeinkre koncentráljunk ahelyett, hogy másokban keresnénk a hibát. Ez nem azt jelenti, hogy ne figyeljünk oda a másikra, sokkal inkább azt, hogy a másik pozitívumaira fókuszáljunk. Azért is fontos ez, mert így elkerülhetjük a klímadepresszió letargiáját. Kövessünk olyanokat, akik élen járnak a tudatosságban, olvassunk a negatív jövőképpen foglalkozó anyagok mellett innovációkról szóló cikkeket is, így könnyebb lehet az környezetvédelem útján első lépéseket megtevő embertársainkra is meleg szívvel gondolni.

Csatlakozz te is GO GREEN kihívásunkhoz!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód