ÖKO: megszégyenítés helyett bátoríts másokat a zöld életmódra!

2019. szeptember 03.
A Go Green kampányunk elstartolt, mi pedig csak arra tudunk bíztatni mindenkit, hogy ne csak a saját életünkbe hozzunk környezettudatos szokásokat, de sarkalljunk erre másokat is. Hiszen csoportban sokkal könnyebb megküzdeni a nehézségeinkkel, jól esik megosztani a sikereinket és így faraghatunk normát valamiből, ami most még különcnek számít. Persze nem mindegy, hogy hagyan tesszük mindezt!

Legyen norma a zöld életmód

A Quibit nemrég egy hosszú cikkben fejtegette a pszichológiai hátterét annak, miért nem érdemes másokat sértegetni a nem környezettudatos életmódjuk miatt. A konklúzió az volt abban az anyagban, hogy a másoknak való megfelelés nagyon erős motiváló erő arra, hogy változtassunk az életmódunkon, míg a megszégyenítés a lehető legtaszítóbb. Ez persze lehet nagyon negatív is, de a környezettudatosság esetén kifejezetten pozitív ez a mechanizmus. Nincs más dolgunk tehát, mint normává tenni a zöld életmódot és marginalizálni a pocsékolást, halmozást, a műanyaghasználatot és társait. Mindehhez a legjobb módszer az, ha a megszégyenítés helyett példát mutatunk és bátorítunk másokat, hiszen a szégyen az egyik legnegatívabb érzés, amellyel hosszútávon elijeszthetjük a zöld életmód iránt érdeklődőket.

Mutass utat!

Ha mi már haladók vagyunk a környezettudatosság terén, akkor gondoljunk vissza a kezdőlépésekre. Mindenki volt kezdő és ez segíthet abban, hogy átérezzük a másik pozícióját. Mutassunk inkább utat afelé, hogy hogyan lehetne jobb abban, amit elkezdett ahelyett, hogy egy életre elvennénk tőle a kedvét. Persze a rengeteg negatív klímakatasztrófa-hír közepette ez korántsem könnyű feladat, de gondoljunk arra, hogy jobb, ha valaki tökéletlenül törekedik a változtatásra, mint ha sehogy nem tenné ezt. A pozitív visszacsatolás ahogy az élet más területén, itt is segítségünkre lehet: motiválhatja a zöldülőt abban, hogy elmélyedjen ebben az életformában és egyre jobb legyen benne.

A fókusz legyen rajtad

„Ha mindenki tisztára seperné a maga portáját, az egész világ tiszta lenne.” – mondta Teréz anya. A környezettudatosságra is igaz ez a mondás, érdemes a saját feladatainkra és nehézségeinkre koncentráljunk ahelyett, hogy másokban keresnénk a hibát. Ez nem azt jelenti, hogy ne figyeljünk oda a másikra, sokkal inkább azt, hogy a másik pozitívumaira fókuszáljunk. Azért is fontos ez, mert így elkerülhetjük a klímadepresszió letargiáját. Kövessünk olyanokat, akik élen járnak a tudatosságban, olvassunk a negatív jövőképpen foglalkozó anyagok mellett innovációkról szóló cikkeket is, így könnyebb lehet az környezetvédelem útján első lépéseket megtevő embertársainkra is meleg szívvel gondolni.

Csatlakozz te is GO GREEN kihívásunkhoz!


Kapcsolódó