Mit ellenőrizzünk a fűtésszezon előtt otthon?

2019. október 06.
Lassan érkeznek az igazán csípős éjszakák, és indul a fűtésszezon. Mit ellenőrizzünk, milyen teendőink vannak, mielőtt felhajtjuk a termosztátot és felizzanak a radiátorok.

Még most érdemes ellenőrizni a fűtésrendszert otthonunkban, mint kapkodva rájönni, hogy baj van, mikor már beköszöntenek az igazán hideg napok.

Végezzünk próbafűtést
Kapcsoljuk be a fűtést tíz-tizenöt percre, hogy meggyőződjünk róla, minden előírásszerűen működik-e. Figyeljük meg, hallatszik-e szokatlan zaj a rendszerben. Ezzel azt is ellenőrizzük egyúttal, hogy a termosztát is rendben van-e, és a radiátorok sem levegősek. Ha bármilyen szokatlan hangot vagy szagot tapasztalunk, kapcsoljuk ki azonnal a fűtést, és hívjunk szerelőt. A cirkókazánoknál is érdemes még ilyenkor elvégeztetni a rendes éves karbantartást.


Téliesítsük az ablakokat
Minél kevesebb hideg levegő áramlik a lakásba, annál kevésbé kell fűtenünk. Egy hétvége alatt remekül elvégezhetjük a nyílászárók téliesítését. Töltsük ki a réseket az ajtók és ablakok körül. Ehhez használhatunk öntapadós szigetelést, de a jó öreg szivacspárnák is beválhatnak.

Szabadítsuk ki a fűtőtesteket
Győződjünk meg róla, hogy a radiátorok, konvektorok környezetében nincsenek bútorok, nem állja el semmi a meleg levegő áramlásának útját. Portalanítsuk is a fűtőtesteket, így elkerülhetjük, hogy a fűtés beindításakor ráégjen a por.

Ideje elemet cserélni
Bár szervesen nem része a fűtésrendszernek, de a szén-monoxid riasztóról se feledkezzünk meg. Végezzünk próbariasztást, és ha szükséges, cseréljünk elemet a készülékben, hiszen jobb félni, mint megijedni.

Fotó: Unsplash