Utazzunk híres írók nyomában

2019. március 06.
Shakespeare rajongói jól tudják, hogy ha el akarnak látogatni arra a helyre, ahol kedvenc drámáik születtek, Stratford-upon-Avonbe kell menniük. De hova utazzanak az Agatha Christie-imádók vagy a Harry Potter-regények legnagyobb rajongói? Összeállításunkból ez is kiderül.

A kedvenc íróink a legváltozatosabb környezetben írták nagy műveiket. Izgalmas kaland úgy összeállítani az utazásunkat, hogy ellátogassunk ezekre az inspiráló helyekre.

Harry Potter- rajongóknak irány Edinburgh!

Biztosan van valami varázslatos az edingburh-i The Elephant House kávézóban felszolgált teában és kávéban. A ‘90-es években ugyanis ebben a városban élt J.K. Rowling és lánya, Jessica. Az írónő épp munkanélküli volt és sok időt töltött a kávézóban, itt dolgozott regényén, melynek végső címe Harry Potter és a bölcsek köve lett. A Harry Potter-regények a valaha volt legnépszerűbb könyvek lettek a világon. Ha teljesen át akarjuk élni a kötetek születését, üljünk fel egy Manchesterből Londonba tartó vonatra is, Rowling korábban ugyanis azt nyilatkozta, hogy a varázslófiú karaktere akkor pattant ki a fejéből, mikor ezen a vonatúton négy órát késett épp a szerelvénye.

Szállodalakó hírességek a New York-ban

Tennessee Williams élete utolsó tizenöt évének nagy részét a manhattani Hotel Elysee-ben töltötte. A korabeli vendégek gyakran hallották késő éjszaka az írógép kattogását. Az amerikai drámaíró számos műve, köztük az F. Scott Fitzgeraldról, és feleségéről, Zelmáról szóló portré, a Clothes for a Summer Hotel is ott született. Williams eredeti tizenharmadik emeleti lakosztályát a hotel azóta felosztotta kisebb szobákra, de a vendégek továbbra is beköltözhetnek egy róla elnevezett szárnyba, ha szeretnének. Az Elysee-nek egyébként nem Tennessee Williams volt az egyetlen híres vendége. Sokat vendégeskedett itt Marlon Brando színészlegenda, Joe DiMaggio baseballsztár, Marilyn Mondroe egyik volt férje, Ava Gardner színésznő, és Sidney Poitier filmsztár is.

Jack Londont követve vízpartra jutunk

A vízparton található a kaliforniai Oaklandben a First and Last Chance Saloon, ahol a fiatal Jack London számos éjszakáját töltötte. Matrózoknak tökéletes hely volt az ivó, mielőtt kihajóztak még leguríthattak egy utolsó italt, és itt kezdhettek, miután kiléptek a szárazföldre egy hajóút végén. Az 1800-as évek végén London is itt írta jegyzeteit a A vadon szava és A tengeri farkas című regényeihez. Alkoholmámorban című könyvében pedig tizenhétszer meg is említi a kocsmát. A helyen napjainkban is sört és koktélokat adnak, és fellelhetők a régi idők vonásai: gázlámpák, régimódi tűzhely, az asztalok pedig egy régi bálnavadász hajó fájából készültek.



Könyvtárban a sci-fi író nyomában

A sci-fi író Ray Bradbury nagy támogatója volt a könyvtáraknak, így nem meglepő, hogy leghíresebb regénye, a Fahrenheit 451 a los angeles-i Powell Könyvtárban íródott. Mikor eszébe jutott a könyv alapötlete 1950-ben, épp akkoriban született gyermeke, így a kisbabától nem tudott nyugodtan dolgozni, arra pedig nem volt pénze, hogy irodát béreljen. Sétálgatott a Kalifornia Egyetem épületei között, amikor gépelés hangja ütötte meg a fülét. Felfedezte, hogy a könyvtár alagsorában van egy gépíró terem, itt bérelt egy írógépet 10 centért egy fél órára. Tíz nap múlva már készen is volt regénye kéziratával, 9 dollár 80 centért. Bradbury később sokszor viccelt is vele, hogy a Fahrenheit 451 egy filléres regény. Donna Tartt rajongóinak is ikonikus hely a Kalifornia Egyetem könyvtára, hiszen Az aranypinty írónője is itt kezdte írni első regényét, A titkos történetet.

Tiszta költészet a wales-i csónakház

Dylan Thomas író és költő Wales-ben nőtt fel a huszadik század elején. Élete utolsó négy évében egy csónakházban élt családjával az álmos tengerparti faluban, a wales-i Laugharne-ben. A ház melletti pajtában dolgozott művein, itt született A Sir John hegy fölött, melyet az ablakából táruló kilátás ihletett. Bár Thomas egy New Yorkban tett látogatáson halt meg 1953-ban, hamvait hazaszállították falujába, és itt temették el. A csónakház ma is látogatható, teaház és kiállítás is működik benne.


Párizsi kávéházban született feminizmus

Jean-Paul Sartre-nak és Simone de Beauvoirnak állandó asztala volt a Café de Flore-ban, majd a Les Deux Magots nevű kávéházban az 1940-es és ‘50-es években. Sartre és Beauvoir rendszeres időbeosztás szerint dolgozott mindennap. A kávéházban írtak reggel kilenctől délig, ekkor szünetet tartottak, ebédeltek, majd barátokkal találkoztak délután kettő és négy között. Ezután este nyolcig folytatták a munkát. A filozófus a kávéházakban írta Exisztencializmus című meghatározó művét, Beauvoir pedig ezalatt A második nem című feminista filozófiát meghatározó fő művén dolgozott.

A krimirajongók Devonba induljanak

1938 és 1976 között Agatha Christie, a krimiírás nagyasszonya ideje nagy részét az angliai Devonban található River Dart-i otthonában, a Greenway House-ban töltötte. Különböző neveken meg is jelent otthona az Öt kismalac, Az alibi és a Gyilkosvadászat című regényeiben. Christie-nek a fürdőkád volt a kedvenc helye az inspirálódásra, egy speciális tálcát is szereltetett a kád szélére, ahol a papírját, ceruzáját és az almáját tarthatta. Christie ugyanis imádott almát rágcsálni, legalább annyira, mint az Hercule Poirot-regényekből ismert karaktere, Ariadne Oliver. A ház ma is látogatható a rajongóknak.

Shaw forgó háza

1906-tól kezdve negyven éven át George Bernard Shaw művei nagy részét egy forgatható talpazatra szerelt faházban írta, melyet mindig a napsütés irányába állíthatott, hogy egész nap fürdőzhessen a fényben munka közben. Az írói menedékháza a birtokán helyezkedett el az angliai Ayot St. Lawrence-ben. A kis kunyhóban elektromos fűtés, írógép és egy ágy szolgálta a kényelmet csupán. Shaw a helyet Londonnak nevezte el, így ha el akarta kerülni a kéretlen telefonhívásokat és látogatókat, a háziak csak annyit mondtak, “Mr. Shaw jelenleg Londonban tartózkodik”. A drámaíró lakhelye is nyitva áll a látogatók előtt.

Fotó: Profimédia – Red Dot, Wikipedia