Egy süti Audrey Hepburnnel – elárverezik a Ritz Hotel kristályait, porcelánjait

2020. április 19.
A járvány miatt zárva tart a világ legelegánsabb szállodája is, de a baj elmúltával máris licitálhatunk a Ritz számos berendezési tárgyára.

Leltárt készítettek az eleganciában kétség kívül verhetetlen párizsi Ritz Hotel üzemeltetői az elmúlt években lezajlott teljes felújítás után, és úgy látták, hogy itt az ideje lecserélni a szálloda 1500 használati tárgyát is. Az Artcurial aukciósház ebből az alkalomból kiállítást fog rendezni az eszközökből, majd árverésre bocsátják azokat.

A nagy hírű szálloda homlokzata, © Vincent Leroux

Az eredeti tervek szerint mindennek április elején kellett volna lezajlania, a Franciaországot – és Párizst különösen – erősen sújtó járvány miatt azonban május végére tolták az eseményeket, remélve, hogy akkor már találhatnak alkalmas időpontot a megrendezésükre.

Minden eszköz jelölt, némelyik többszörösen is, © Artcurial

Az elárverezendő tárgyak között vannak egészen egyszerűek is – igaz, legtöbbször a fürdőköpeny, a melegen tartó edény vagy a bögre is magán viseli a Ritz Paris címerét. Várhatóan azonban az ezeknél valamivel költőibb, a régi időket és a sztárokat idéző tételek lesznek majd igazán népszerűek.

Korabeli melegen tartó edény az étteremből, © Artcurial

A licitálók választhatnak olyan Limoges porcelántányérok, kristálykelyhek, elegáns hamutartók, aranyozott kutyás asztali díszek és osztrigás villák közül is, amelyek nagy eséllyel jártak Audrey Hepburn, Ernest Hemingway és Coco Chanel asztalán vagy kezében.

Részlet a Hemingwayről elnevezett bárból, © Charlotte Hess pour Artcurial

Elsősorban persze Chanel esélyes, hiszen a divattervező több mint 30 éven át lakott a hotel egyik nagy lakosztályában, de a 20. század celebjei között alig akad valaki, aki ne fordult volna meg a Vendôme téri palotaszálló falai között.

Kilátás egy archív felvételen a Vendôme térre, © Archives Ritz Paris

Törzsvendég volt, írt és koktélokat kóstolt itt Hemingway, akinek ma a nevét viseli a hotel bárja, és akinek a legenda szerint a Ritz bármixere keverhetett elsőként a világon Bloody Maryt. Részben itt született Marcel Proust tollából Az eltűnt idő nyomában.

Ennek az aranyozott szerviznek a darabjaira is lehet licitálni, © Charlotte Hess pour Artcurial

Forgatott itt Audrey Hepburn, született közös fotósorozat Catherine Deneuve-ről és Pharrell Williams-ről, és ki ne látta volna a Diana hercegnőről és partneréről 1997 augusztusában készült utolsó képeket, amint elhagyják a Ritzet, és elindulnak végzetes útjukra az Alma híd irányába.

Az étterem színes kristálypoharai… © Artcurial

A luxusszálloda egy 18. századi épületben nyílt meg 122 évvel ezelőtt, kora legmodernebb és legkényelmesebb vendéglátó intézménye volt, berendezése és dekorációja a versailles-i és a fontainebleau-i kastély enteriőrjeit idézte. Az elmúlt néhány évben teljes körű felújításon esett át.

… és vésett evőeszközei, © Artcurial

Évtizedeken át a francia gasztronómia élvonalában volt a bárja, az étterme, a séfjei, erről tanúskodnak a most árverésre kerülő poharak, tányérok, szalvéták, evőeszközök, vajtartók és jégvödrök, tálcák és teás szettek, korsók és abroszok.

Elegáns szilveszteri estély a Ritzben, © Archives Ritz Paris

És épp az ilyesmikből, lakberendezési csemegékből, elegáns asztalneműből vihetnek haza néhányat a szerencsések. A tételek között vannak megfizethetőnek mondható árú és méregdrága darabok is, élményszámba megy már az árverési katalógus átlapozása is – ahol egyben a tételek becsült értékét is megtaláljuk.

Címlapkép: Aukción az étterem Marthe-Bleu szervize is, © Charlotte Hess pour Artcurial